داوران جايزه ليندگرن سليقه‌اي عمل مي‌كنند

به گزارش به گزارش پایگاه خبری کتابداری و اطلاع رسانی ایران (لیزنا) به نقل از ايبنا، كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان و شوراي كتاب كودك، احمدرضا احمدي و هدا حدادي را در دو بخش نگارش داستان و تصويرگري به عنوان نامزد دريافت جايزه آستريد ليندگرن 2011 معرفي كرده‌اند اما موسسه پژوهشي تاريخ ادبيات كودكان نامزدي براي اين جايزه معرفي نكرده است.

جايزه آستريدليندگرن 5 ميليون كرون (حدود 500 هزار دلار) ارزش دارد و به يادبود آستريد ليندگرن نويسنده فقيد كودكان و نوجوانان به يك نويسنده و تصويرگر كتاب كودك اهدا مي‌شود. 

توران ميرهادي كه خود نامزد دريافت اين جايزه در سال‌هاي گذشته بوده، گفت: شانس موسسات ترويج كتابخواني در ميان كودكان براي كسب اين جايزه بيشتر است.

وي تصريح كرد: هيات‌ داوران جايزه ليندگرن به تلاش‌هاي انجام شده نهاد يا شخص در پيشرفت ادبيات كودك جايزه مي‌دهد با اين وجود، معتقدم داوران ليندگرن تا حدود زيادي در داوري‌ها سليقه‌اي عمل مي‌كنند.

همه سال در هر کشور، یک یا چند سازماني که از سوی شورای ملی سوئد در امور فرهنگی، امتیاز انتخاب و معرفی نامزدها را دارند، از میان پدیدآورندگان و کوشندگان کشور خود نامزدها را انتخاب و به هيات‌داوران جايزه معرفي مي‌كنند.

در ایران، سه نهاد کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان، شورای کتاب کودک و موسسه پژوهشی تاریخ ادبیات کودکان، از این امتیاز برخوردارند و نامزدهاي خود را به ليندگرن معرفي مي‌كنند. 

داوري آثار «ليندگرن» را 12 نفر به عهده دارند. اين 12 داور، هر چهار سال يك بار انتخاب مي‌شوند و هر يك تا 12 سال مي‌توانند به عنوان داور در اين جايزه حضور داشته باشند.

سال گذشته 3 نهاد ايراني، افسانه شعبان‌نژاد (نويسنده و شاعر)، هوشنگ مرادي كرماني (نويسنده)، ابوالفضل همتي آهويي (تصويرگر) و شباويز (ناشر) را به عنوان نامزدهاي دريافت اين جايزه معرفي كرده‌ بودند.

مسئولان جايزه 5 ميليون كروني آستريد ليندگرن مي‌گويند براي كمك به ارتقاي سطح ادبيات كودك، اين جايزه را اهدا مي‌كنند.

نخستين برندگان اين جايزه «موريس سنداك» نويسنده آمريكايي و «كريستين نوستلينگر» نويسنده اتريشي در سال 2003 بودند و پس از آن نيز ليگيا بوژونگا (نويسنده برزيلي)، فيليپ پولمن (نويسنده انگليسي)، ريوجي آرايي (تصويرگر ژاپني)، كاترين پترسون (نويسنده آمريكايي)، پانكو دلپيرو (موسسه ونزوئلايي)، سونيا هارتنت (نويسنده استراليايي) و تامر (موسسه فلسطيني) و كروتر (نويسنده و تصويرگر بلژيكي) اين جايزه را دريافت كرده‌اند.