داخلی
»مطالب کتابداری
»کتابخانه های عمومی
نشست کتابخوان تخصصی رسانه در شیراز برگزار شد
به گزارش لیزنا بر اساس اعلام روابط عمومی اداره کل کتابخانههای عمومی فارس، نشست تخصصی کتابخوان رسانه به همت اداره کل کتابخانههای عمومی و خانه مطبوعات فارس و با همکاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی این استان روز پنجشنبه نهم شهریور با حضور مسئولان فرهنگی فارس و اهالی رسانه در کتابخانه عمومی آیتالله دستغیب شیراز برگزار شد.
روحالله منوچهری سرپرست کتابخانههای عمومی فارس در ابتدای این نشست با بیان اینکه فرهنگ رسانه و کتاب الفتی بسیار دیرینه دارند، عنوان کرد: نشست امروز در کتابخانه عمومی آیتالله دستغیب به عنوان یکی از گنجینههای گرانبهای استان فارس برگزار شده است. این کتابخانه در سال ۱۳۲۹ افتتاح شده و اکنون بیش از دو هزار نشریه گرانبها از روزنامه وقایع اتفاقیه تا روزگار معاصر، در آرشیو آن موجود است.
سرپرست کتابخانههای فارس در ادامه افزود: در تفاهمنامهای که با معاونت مطبوعاتی وزارت ارشاد بسته شده، عضویت خبرنگاران و اهالی رسانه در همه کتابخانههای عمومی کشور رایگان است و آنها میتوانند با عضویت در یک کتابخانه از امکانات همه کتابخانهها برخوردار شوند.
منوچهری همچنین تعداد کتابخانههای عمومی فعال استان فارس را ۲۲۳ کتابخانه برشمرد و گفت: در کتابخانههای عمومی روزانه بیش از ۴۰ برنامه فرهنگی در حال اجراست که همه آنها در پایگاههای اطلاعرسانی اداره کل کتابخانههای استان و نهاد کتابخانههای عمومی در دسترس است.
معاون هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس نیز در بخش دیگری از این برنامه با بیان اینکه خانوادهها تأثیرگذارترین نهاد در حوزه کتابخوانی هستند، عنوان داشت: خانوادهها باید با فراهم آوردن شرایطی برای فرزندان خود، آنها را از دنیای مجازی برهانند و لذت کتابخوانی را به آنها بچشانند.
در ادامه این نشست ۷ نفر از خبرنگاران شیرازی، برترین آثار تخصصی را در این حوزه به اشتراک گذاشتند.
محمدحسین نیکوپور خبرنگار خبرگزاری مهر در استان نخستین کتابخوان این نشست بود که کتاب «بودن با دوربین» را معرفی کرد. این کتاب به قلم حبیبه جعفریان نگاشته شده و درباره یادداشتها، زندگی و آثار کاوه گلستان عکاس ایرانی است.
احسان اکبرپور، خبرنگار روزنامه افسانه نیز در ادامه این نشست، به معرفی کتاب «همینگوی خبرنگار» پرداخت.
اکبرپور همینگوی را نویسندهای طراز اول خواند و فعالیتهای روزنامهنگاری او را که در راستای نویسندگی ادبی است با همان فرم و فضاسازی و... دانست.
وی در ادامه عنوان کرد: همینگوی نزدیک به چهل سال در عرصه روزنامهنگاری قلم میزد و از ویژگیهای اساسی او اشراف به سیاست، اقتصاد و جامعه بود.
اکبرپور یکی از درخشان ترین دورههای خبرنگاری همینگوی را در دوران جنگ معرفی کرد و گفت: تفاوت عمده همینگوی با دیگر خبرنگاران این است که هرگز پشتمیزنشین نبود و نگاه او به روایت و حادثهنویسی نگاهی اصیل بود، او میخواست در لحظه آنچه را مشاهده میکند، بنویسد.
وی همچنین اثر همینگوی را مشابه با سفرنامه دانست و افزود: او در شیوه گزارشنویسی مانند داستاننویسی عمل میکرد.
هژیر فتحی سرپرست خبرگزاری مهر در جنوب کشور کتابخوان بعدی بود که با کتاب «قدرتهای جهان مطبوعات» اثر مارتین واکر پشت تریبون قرار گرفت.
فتحی، سخنانش را با سابقه مطبوعاتی واکر آغاز کرد و گفت: مارتین واکر روزنامهنگار، محقق و نویسنده در لسآنجلس تایمز و نماینده روزنامه گاردین در واشنگتن بود.
وی افزود: کتاب قدرتهای جهان مطبوعات برگرفته از آنچه در دوازده روزنامه بزرگ جهان گذشته است، از جمله روزنامههایی از آفریقای جنوبی و استرالیا، نگاشته شده است و درباره قدرت و تأثیرگذاری رسانه در جهان است.
غیاثالدین ملکحسینی دبیر سرویس فرهنگ و هنر روزنامه خبر جنوب، با معرفی کتاب «خبرنویسی مدرن» اثر یونس شُکرخواه این نشست را پی گرفت.
ملکحسینی این کتاب را راهنمای شناخت مفاهیم خبرنگاری عنوان کرد و گفت: برخی از این مفاهیم هنوز در روزنامهنگاری ما کاربردی نشده است.
وی افزود: این کتاب به تاریخچه روزنامه نگاری میپردازد و ۹ فصل دارد که در هر فصل مقالهای درباب مطالب موضوع مدنظر ارائه میشود.
کتاب «رستاخیز جان» به قلم شهید مرتضی آوینی چهارمین کتابی بود که در ادامه به دست نجمه اشرفی، خبرنگار روزنامه سبحان به اشتراک گذاشته شد.
اشرفی این کتاب را اثری توانمند در ایجاد رستاخیز در ذهن هر هنرمند خواند و گفت: بهتر است علاقهمندان پیش از خوانش این کتاب، مستندهای شهید آوینی را مشاهده کنند و با بهخاطر سپردن این شهید، لذتی فراوان از خواندن کتاب ببرند.
وی در پایان ضمن خواندن بخشی از این کتاب با عنوان «هنر و تعهد» تأکید کرد: مقالات آوینی را نباید مخصوص دهه او پنداشت، بلکه در هر زمانی کاربرد دارد.
در ادامه این نشست کتاب «شگردهای خبرنویسی» اثر حسن قربانی توسط صفدر دوام، خبرنگار روزنامه عصر مردم به مدعوین معرفی شد.
وی با بیان اینکه نویسنده در این اثر تأکید دارد هر خبرنگار بر اساس کار حرفهای باید به شگردهای خبر آگاهی داشته باشد، گفت: وقتی خبر بهسرعت در رسانههای دیداری و شنیداری به مخاطب میرسد، رسانه مکتوب باید به گونهای عمیقتر به موضوع بپردازد.
دوام با اشاره به اینکه شناسایی و درک شگرد خبرنویسی نیازمند مطالعه است، عنوان کرد: این کتاب با موشکافی به شگردهای خبرنویسی میپردازد و برای مثال درباره اغراق، خبر مشکوک، دروغین، تظاهر به بیطرفی، ایجاد دشمن فرضی، زهرگیری و زهرافزایی اطلاعرسانی کرده است.
در پایان این بخش، حسن دهقان عضو شورای سردبیری روزنامه افسانه درباره کتاب «گزارشگران بزرگ» اثر دیوید رندال سخن گفت.
به گفته دهقان گزارشگران بزرگ مشتمل بر معرفی سیزده گزارشگر، نحوه انتخاب آنها و بررسی آثارشان است که نمونهای بارز برای گزارشگیری حرفهای محسوب میشوند.
وی گزارشهای این کتاب را استثنایی خواند و تأکید کرد: آنچه در این کتاب مطرح میشود با وضعیت جامعه امروز ما فاصله دارد.
این روزنامهنگار در ادامه بیان داشت: پس از این سیزده نفر، یک نفر باعنوان گزارشگر گزارشگران با نام مارتین برگر معرفی میشود و گزارشی فوقالعاده از وی درباره جنگ ویتنام هم در این کتاب آورده شده است.
در این نشست همچنین مهدی علی یکی از کتابداران شیراز با هدف هماندیشی در زمینه «نقش رسانه در ترویج کتابخوانی»، از اهالی رسانه درخواست کرد که به مجموعه کتابخانهها به چشم دیگر ارگانها و نهادهای دولتی و عمومی نگاه نکنند.
وی افزود: جامعه نباید کتابخانهها را مجموعهای انتفاعی بدانند؛ همچنین ضروری است اهالی رسانه کارکردن برای کتابخانهها را وظیفه خود دانسته و به آنها سر بزنند و اطلاعات کسب کنند. زیرا عموم مردم هنوز از ساده ترین خدمات کتابخانهها اطلاعی ندارند.
گفتنی است در پایان این نشست علاوه بر تقدیر از خبرنگاران و روزنامهنگاران کتابخوان این برنامه، تور آشنایی با تاریخ مطبوعات و آشنایی با گنجینه نشریانت کتابخانه عمومی آیتالله دستغیب صورت گرفت و مدعوین به بازدید از گنجینه روزنامهها و مجلات این کتابخانه پرداختند.
فیروزه قشقایی مسئول کتابخانه عمومی شهید دستغیب نیز در این بازدید عنوان کرد: هسته اولیه نشریات این کتابخانه در سال ۵۶ از یک کتابخانه شخصی خریداری شد و پس از آن نشریات و مجلات گرانقدری به این مجموعه افزوده شده است.
وی همچنین گفت: با وجود دشواریهای بسیار در زمینه نگهداری این گنجینه، همواره تلاش شده نسخههایی بیبدیل از روزنامهها و جراید در این کتابخانه نگاهداری شود.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.