داخلی
»مطالب کتابداری
»گفتگو
کتاب های حسی-لمسی فقط مخصوص کودکان نابینا نیست
به گزارش لیزنا، نمایشگاه کتاب های حسی- لمسی در هنرکده بادبادک روزهای پنجشنبه 31 خرداد و جمعه 1 تیرماه برگزار خواهد شد.
کتابهای حسی-لمسی کتابهایی با تصاویر و متن برجسته هستند. تصویرها با توجه به گرافیک لمسی نابینایان طراحی میشوند، به شیوهای که هم کودکان نابینا و هم کودکان با اختلالات دیگر بینایی و هم کودکانی که مشکلی در بینایی ندارند، بتوانند با تصاویر ارتباط برقرار کنند. متن آنها نیز با هر دو شیوه معمولی و بریل نوشته میشود.
برجسته و قابل لمس بودن و بخصوص تنوع جنس مواد مورد استفاده جاذبه ویژهای برای همه کودکان دارد. با توجه به امکاناتی که دستساز بودن کتابها معمولا برای سازندگان بوجود میآورد، جاذبههای جنبی نیز در تصویرسازی و ساخت کتابهای رخ میدهد. فرصت مداخله و تغییر و جابهجایی علاوه بر آموزش، امکانات دیگری نیز در اختیار مخاطب قرار میدهد.
ستاره اقتداری، مدرس و کتابدار موسسه هنرکده بادبادک در مورد برپایی نمایشگاه کتاب های حسی- لمسی با خبرنگار لیزنا به گفتگو پرداخت. اقتداری گفت: حدود پانزده سال است کتاب های حسی- لمسی میسازیم که صرفا مخصوص کودکان نابینا نیست. چون بیشتر حس لامسه در آنها به کار رفته شده، برای کودکان اوتیسم و حتی سالم نیز مناسب است و در واقع روی این گروه ها هم امتحان کرده ایم. نزدیک به 70 عنوان کتاب ساخته ایم که 10 عنوان آن برگزیده شورا کتاب کودک، IBBY و جاهای مختلف شده اند.
وی افزود: بادبادک آموزشگاهی است که برای بچه های زیر شش سال فعالیت هنری میکند. هم کلاس هنر کودک و هم کلاسهایی مثل مهد کودک دارد و مبنای کارهایی که در این آموزشگاه انجام میشود هنری است. در گروه کتاب های حسی و لمسی، مربیان، مادران کودکان و در کل کسانی که با این کودکان در ارتباط هستند با ما همکاری میکنند و چون بابت کمکهایشان هزینه ای دریافت نمیکنند، تعداد اعضای این موسسه متغیر است.
او درباره فعالیت هایی که در نمایشگاه انجام میشود گفت: در این نمایشگاه ابتدا کتابها در معرض نمایش گذاشته میشوند. سپس کارگاهی برای کسانی که علاقه به ساخت این نوع کتابها برای کودکان نابینا یا اوتیسمی دارند، برگزار خواهد شد به طوری که راهنمایی و کمکی به این افراد میشود تا بتوانند خودشان این فعالیتها را انجام دهند. در نهایت هم بخش سخنرانی و پرسش و پاسخ خواهیم داشت. سه سخنران در این مبحث خواهیم داشت شامل یک مربی از مدرسه نابینایان نرجس، زهرا فرمانی؛ طراح و سازنده کتاب های حسی-لمسی و سپیده جولایی؛ پزشکی که در حوزه کودکان اوتیسم فعالیت میکند.
اقتداری تاکید کرد که کتاب های حسی- لمسی فقط مخصوص کودکان نابینا نیست. او توضیح داد: این کتابها همه گروهها را شامل میشوند از جمله اوتیسم و کودکانی که در بینایی مشکل خاصی ندارند. میخواهیم مردم در نمایشگاه شرکت کنند تا اگر فرزندشان یا کودکی که با او در ارتباط هستند نیاز به تحریک شدن حس لامسه شان دارند، از کتاب های حسی لمسی استفاده نمایند و شرایط ساخت و ساز آنها را نیز یاد بگیرند.
او درباره همکاری این موسسه با نهادهای دیگر گفت: از طرف موسسه پژوهشی کودکان دنیا از ما برای برپایی این نمایشگاه درخواست شده است اما هیچ دخالتی در ایجاد نمایشگاه ندارد و فقط به عنوان بازدید کننده خواهند آمد. در واقع بادبادک به صورت مستقل این فعالیت را انجام میدهد. تعدادی موسسه های محدود که برای کودکان نابینا کار کرده اند نیز در نمایشگاه کتابهای حسی- لمسی غرفه خواهند داشت؛ از جمله موسسه بانوان مهر که دستسازهای خود را به نمایش خواهند گذاشت، چند نفر که کتابهای برجسته و پارچه ای میسازند و همچنین گروه باور.
وی با بیان این که کتاب های حسی- لمسی در نمایشگاه فروخته نمیشوند، افزود: از آنجایی که پروسه ساخت این کتاب ها حدود یک ماه به طول میانجامد، ابتدا باید آنها را سفارش داد. اما گروه های مستقل میتوانند در نمایشگاه ساخته های خود را به فروش برسانند. اگر بازدیدکننده ها بخواهد در همان نمایشگاه کتاب مورد نیاز خود را تهیه کنند میتوانند از آنها خرید نمایند.
شایان ذکر است، این نمایشگاه روزهای پنجشنبه، 31 خرداد از ساعت 10 صبح تا 5 بعد از ظهر و و جمعه 1 تیر ماه از ساعت 8 صبح تا 1 بعداز ظهر، در هنرکده بادبادک واقع در پاسداران، میدان هروی، نرسیده به میدان حسین آباد، انتهای خیابان جوانشیر، مجتمع پزشکان فارابی برگزار میشود.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.