داخلی
»اخبار کتاب
نگاهی به کتابهای هاشمی رفسنجانی
به گزارش لیزنا، اکبر هاشمی (مشهور به علیاکبر هاشمی رفسنجانی)، زاده سوم شهریور ۱۳۱۳ در رفسنجان کرمان است. وی در ابتدای دهه چهل شمسی برای ادامه تحصیل به حوزه علمیه قم رفت و با مبارزان ضد حکومت پهلوی همراه و در این راه چندین بار دستگیر و زندانی شد.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران آیتالله هاشمی رفسنجانی ابتدا سرپرست وزارت کشور و سپس برای چند دوره رییس مجلس شورای اسلامی شد. وی در دوران دفاع مقدس در دورهای طولانی جانشینی فرماندهی کل قوا را بهعهده داشت.
هاشمی رفسنجانی در سال 1368 با رأی مردم به عنوان چهارمین رئیس جمهوری ایران انتخاب شد؛ همچنین در سال 1372 نیز برای دور دوم انتخاب شد و تا سال 1376 رئیس قوه مجریه بود.
آیتالله هاشمی رفسنجانی در سال 1376 رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام شد که این مسئولیت را تا پایان عمر بهعهده داشت. وی همچنین در تمام ادوار مجلس خبرگان رهبری، نماینده بود.
هاشمی رفسنجانی به عنوان یکی از پرنفوذترین شخصیتهای سیاسی جمهوری اسلامی، از اول فروردین سال ۶۰، هر روز در یک صفحه از سررسید همان سال یادداشتهایی درباره کارهای شخصی و حوادث مهم داخلی و خارجی نوشته است.
مجموع این یادداشتها، همچنین اطلاعات و تحصیلات وی و مصاحبهها و خطبههای او منجر به تدوین و تالیف چندین کتاب از جانب ایشان شده است.
در زیر برخی از آثار آیتالله علیاکبر هاشمی رفسنجانی معرفی میشود:
--آخرین میثاق هاشمی با مردم؛ هاشمیرفسنجانی، پیامرسان، 1384، 56 ص.
كتاب حاضر، شامل برنامههای اكبر هاشمی رفسنجانی، در نهمین دوره ریاست جمهوری در ایران است كه در چهارده سرفصل تنظیم شده است. ایشان، عمدهترین برنامههای خود را در دولت را، چنین مطرح میكند: توسعه منابع انسانی، عدالت اجتماعی، امنیت ملی و فردی و اجتماعی، تداوم سازندگی كشور، كوچك كردن اندازه دولت در عین افزایش كارآمدی آن و بالاخره جایگاه شایسته در جهان.
--آزاداندیشی اسلامی و روشنفکری دینی؛ به روایت هاشمیرفسنجانی؛ به اهتمام یاسر هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1391.
--در آینه (چهار گفتوگوی صریح و صمیمی با آیتالله هاشمی رفسنجانی)؛ تهران : هاشمیرفسنجانی، کویر، 1395، 184 ص. کتابی است از اکبر هاشمی رفسنجانی و غلامعلی رجایی (مصاحبهگر) به چاپ رسیده است. موضوع اصلی این کتاب سیاستمداران است. کتاب حاصل چهار گفتوگوی شفاهی غلامعلی رجایی، استاد دانشگاه در رشته تاریخ و مشاور آیتالله هاشمی رفسنجانی با وی است. پرسشهای بیشمار و بسیار جزئی رجایی، کندوکاوی تازه در زندگی شخصی آیتالله هاشمی است. این سوالها صریح و مبتنی بر زوایای ناگفته یا کمتر گفتهشده از هشت دهه زندگی خصوصی و مسئولیتهای اجتماعی هاشمی رفسنجانی است. از آیتالله هاشمی در این مصاحبهها درباره موضوعات مختلفی اعم از تبار و خاندان، دوره نوجوانی، مهاجرت به قم، شرح یک روز کاری و یک روز تعطیل و برخی مطالب ویژه شخصی پرسیده شده است.
--هاشمی بدون روتوش؛ تهران: هاشمیرفسنجانی، روزنه، 1393، 315 ص. این کتاب از اکبر هاشمی (مصاحبهشونده)، صادقزیباکلام (مصاحبهگر) و فرشته السادات اتفاقفر (مصاحبهگر) است. در کتاب «هاشمی بدون روتوش» که مجموعه مصاحبههای دکتر زیباکلام و یکی از شاگردان اوست، سوالها صریح و پاسخها به دور از کلیگویی است. پرسشهایی در خصوص گذشته هاشمی و خانوادهاش، اینکه اساساً چه کسی بوده، شایعاتی که در خصوص ثروت و فعالیتهای تجاری منسوبین او مطرح است، رابطه نزدیک و علاقه عجیب مرحوم امام خمینی (ره) به او، مبارزات او قبل از انقلاب، طرح مسئله ولایت فقیه پس از انقلاب، تداوم جنگ بعد از فتح خرمشهر، قتلهای زنجیرهای، دوم خرداد و… مسائلی است که در این کتاب مطرح میشود.
--ارتجاع چیست و مرتجع کیست؟؛ سخنرانی علیاکبر هاشمی رفسنجانی، [ بی جا]: حزب جمهوری اسلامی، 1359، 24ص.
--اسرائیل و فلسطین؛ علیاکبر هاشمی، تهران : جهان آرا، 1335، 111ص.
این کتاب مشتمل بر مباحث زیر است:
اسلام در فلسطین - مسیحیان و فلسطین - جنگهای صلیبی - ریشه تمدن اروپا - بلای استعمار - انقلاب اعراب علیه دولت عثمانی اسلامی - قرار داد سایکس بیگو - وعده بالفور - عوامل تشکیل حکومت غاصب اسرائیل - حیله های استعمار - مهاجرت یهود به فلسطین - انتقال اراضی به یهود - امتیازات سیاسی و اقتصادی - شورش اعراب - تقسیم هدف نهایی استعمارگران - همه اعراب در صف ضد تقسیم - باز هم مکر و حیله - امریکا و دخالت بیجا - سازمان ملل متحد یا شریک جرم - مدعیان عدالت و ظلم فاحش - انگلستان فلسطین را تخلیه می کند - اسرائیل اعلان استقلال می کند - کمکهای استعمارگران به اسرائیل - مسلمانان آواره - معمای آواره گان یا روزنه امید - خطر یهود - مبارزه با اسرائیل
--اسرائیل و قدس عزیز؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، قم: انتشارات آزادی، 13، 46 ص.
--السیاسه الاقتصادیه فی الحکومه الاسلامیه؛ تالیف هاشمی رفسنجانی؛ مترجم باسم محمدی، تهران: تا 14، 1382، 218ص.
--امام خمینی (س) به روایت آیتالله هاشمیرفسنجانی؛ تدوین عبدالرزاق اهوازی ؛ [ نظارت ] موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، معاونت پژوهشی - گروه تاریخ، تهران: موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س)، موسسه چاپ و نشر عروج ، 1385.
--امیرکبیر، یا میرزا تقیخان فراهانی قهرمان مبارزه با استعمار؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی، تهران: فراهانی،1346، 581ص.
خود او در این زمینه گفته است: «پس از خواندن کتاب «میراثخوار استعمار» نوشته دکتر مهدی بهار مصمم شدم در زمینه زندگی امیرکبیر کاری انجام دهم. مطالعاتی کردم و یادداشتهایی برداشتم، اما قسمت عمده و اصلی کار را در همین فرصت انجام دادم. میخواستم مسئله مبارزه با استعمار را بنویسم. طرف ما آمریکا و انگلیس بودند. میخواستم نمونه خوبی از سابقه مبارزه با استعمار را آن هم بر محور شخصیتی که قبول داشتند معرفی کنم. در ایران به خاطر ضدیتی که رژیم پهلوی با قاجاریه داشت - چون قاجاریه امیرکبیر را کشته بود - امیرکبیر را خیلی بزرگ کرده بودند، یعنی همه امیرکبیر را به خوبی میشناختند. میخواستم بگویم خصیصه اصلی امیرکبیر که مبارزه با استعمار بوده با این وضع حکومت خاندان پهلوی ساگار نیست. در کتاب بر بعد ضد استعماری امیرکبیر بیشتر تکیه کردم. تاریخ ایران را هم گفتم ولی هدف اصلی آن بوده است. هدف دوم من آن بود که آن موقع متجددها یعنی غربزدگان بیشتر دنبال امیرکبیر رفته بودند. اینهایی که مینوشتند نوعا حالت غربزدگی داشتند و حالت اسلامی نداشتند. در تاریخ امیرکبیر را بهعنوان یک متجدد مخالف دین یا بیتفاوت یا لائیک یا سکولار معرفی کرده بودند. میخواستم بگویم امیرکبیر با خصوصیتهای مهم ملی و روحیه ضد استعماری که در همه زندگی او بود، مذهبی بود و لامذهب نبود. نمونههایی از مذهبی بودنش را گفتم به خاطر اینکه وقتی حوزه میخواست مبارزه را شروع کند طلبهها تاریخ امیرکبیر و سابقه مبارزه با استعمار را بدانند و این شخصیت را از قشر مذهبی جامعه جدا ندانند. این دو هدف اصلی من بود.«
--انقلاب و دفاع مقدس؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: بنیاد پانزده خرداد، 1367.
--انقلاب یا بعثت جدید؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی، تهران: یاسر، [ 13]، 172 ص.
يكی ديگر از كتابهای معروف آيتالله هاشمي رفسنجانی، كتاب «انقلاب يا بعثت جديد» است كه در سال61 منتشر شد. هاشمی در بخشي از اين كتاب، تمامی اتفاقات از لحظه آشنايی و همكاری خود با سازمان مجاهدين خلق تا مقطع جدا شدن از آنها را تشريح كرده است كه با مرور آن میتوان انحراف برخي روحانيون از شيوه صحيح مبارزه اسلامي را مشاهده كرد. او در بخشی از اين كتاب آورده: «ما در سال49 با دوستان همفكرمان تصميم گرفتيم كه يك حزب مخفي اسلامي تاسيس كنيم. براي توسعه مقدمات كار را انجام داديم و هسته مركزی را درست كرديم، كار شعبهها و تشكيلات فرعي را داشتيم آغاز میكرديم كه مبارزه مسلحانه عليه رژيم محمدرضا پهلوی آغاز شد....»
--با کاروان شهادت: تهران : علیاکبر هاشمیرفسنجانی،تهیه و تنظیم اداره کل دفتر ریاست و روابط عمومی بنیاد شهید انقلاب اسلامی، تهران: بنیاد شهید انقلاب اسلامی، روابط عمومی، 1376.
مجموعهای از سخنان حجت الاسلام و المسلمین هاشمی رفسنجانی طی دو دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران پیرامون شهادت، شهید، خانوادههای شهدا، بنیاد شهید
--برگزیده فرهنگ قرآن؛ تهیه پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، قم: بوستان کتاب قم (انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم)، 1387-
از جمله آثاری كه هاشمی رفسنجانی مبدع و پيشنهاددهنده آن بوده، مجموعه آثار فرهنگ قرآن، بهعنوان يك معجم معنايي معارف و مفاهيم قرآن كريم است. اين معجم بهصورت الفبايي -موضوعي شكل گرفته و هزاران موضوع قرآن را داخل خودش دارد. اين مجموعه علاوه بر راهنماي موضوعی، يك نوع تفسير موضوعي قرآن كريم هم محسوب میشود. اين مجموعه به همت و قلم آيتالله هاشمی رفسنجانی و نيز كمك جمعی ديگر از پژوهشگران اين حوزه، به رشته تحرير درآمده و در اختيار علاقمندان قرار گرفته است. اين مجموعه آثار موضوعی قرآن كريم، تا جلد سيوسوم نيز توسعه پيدا كرده است.
--بعثت: ارگان مخفی دانشجویان حوزه علمیه قم در سالهای 1344 – 1342؛ بهقلم و همکاری اکبر هاشمی رفسنجانی... [و دیگران]؛ گردآوری و مقدمه از علی حجتی کرمانی، تهران: سروش (انتشارات صدا و سیما)، 1376
--به سوی سرنوشت: کارنامه و خاطرات سال 1363؛ هاشمیرفسنجانی؛ به اهتمام محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1385.
این کتاب چهارمین کتاب از مجموعه خاطرات هاشمی رفسنجانی است که به صورت روزنوشت تنظیم شده است و به دلیل آنکه در زمان وقوع حوادث نگاشته شده است، ارزش تاریخی و اسنادی بسیاری دارد؛ به دلیل آنکه هاشمی رفسنجانی در آن دوره نیز در سمتهای حساسی چون ریاست مجلس شورای اسلامی، امامت موقت جمعه تهران و جانشینی فرمانده کل قوا بود و نیز در سریترین نشستهای نظام حضور داشت و از روند تصمیمگیری برخی از مهمترین حوادث آن دوران اطلاعات داشت. در سال ۶۳ رخدادهای مهمی چون ادامه جنگ تحمیلی به وقوع پیوست و هاشمی در این خاطرات از برخی دیگر از رخدادها هم سخن به میان میآورد. در کتاب «به سوی سرنوشت» چند نامه تاریخی برای نخستینبار به چاپ رسیده است.
--امید و دلواپسی (۱۳۶۴)؛تهران : علیاکبر هاشمیرفسنجانی
جلد چهارم از مجموعه کارنامه و خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی است که به یادداشتهای روزانه او در سال ۶۴ اختصاص دارد. در بخشی از مقدمه کتاب آمده است: “مانند چند سال گذشته در سال ۱۳۶۴ نیز مسأله اول کشورمان، دفاع مقدس بود و مسائل دیگر، حتی انتخابات ریاستجمهوری و تشکیل کابینه – که بسیار هم پرماجرا بود – تحتالشعاع جنگ قرار داشت. در پایان این سال، با عبور نیروهای ما از اروند و تصرف شهر فاو و نزدیک شدن به خاک کویت، شرایط کاملا جدید و حساسی در منطقه و جهان به وجود آمد؛ اما در طول سال، «امید» و «دلواپسی» بر کشور حاکم بود؛ امید به خاطر مطرح بودن عملیات سرنوشتساز و دلواپسی به خاطر مسلح و مجاز شدن عراق به امکانات انجام شرارت علیه مراکز غیرنظامی و کشتیهای حمل و نقل در خلیج فارس که تقریبا در سراسر سال به طور متناوب ادامه داشت.«
--بیانات حضرت آیتالله هاشمیرفسنجانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم اختتامیه پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی 12 خرداد 1375، [تهران]: ریاست جمهوری، روابط عمومی، 1375.
-- بیپرده با هاشمی رفسنجانی؛ گردآوری: قدرتالله رحمانی، تهران: کیهان، 1382.
كتاب «بیپرده با هاشمی رفسنجاني» حاصل 16ساعت گفتوگو با هاشمی رفسنجاني در سال 82 است كه در 14شماره از روزنامه كيهان به چاپ رسيده و در آخر بهصورت كتاب چاپ شده است. قدرتالله رحمانی نويسنده اين اثر بوده و حسين شريعتمداری، مدير مسئول روزنامه كيهان در مقدمه اين كتاب آورده است: «اعتراف ميیكنيم هاشمي با روي گشاده و اعتمادبهنفس مثالزدنی از اين چالش كه به رودررويی شباهت بيشتری داشت و گاه به مجادله نزديك بود، استقبال كرد و دربرابر پرسشهای بعضا گزنده پرسشگران ما، خم به ابرو نياورد و ابهامزدايي كرد. هرچند، پاسخ برخي پرسشها هنوز ناتمام است و با هاشمي درباره آنها به نقطه اتفاق نرسيديم...» خود انتشارات روزنامه كيهان اين كتاب را منتشر كرده است.
--پیرامون جنگ تحمیلی: خطبه دوم نماز جمعه دوم مهر ماه 1361؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی، تهران: سازمان صنایع ملی ایران، روابط عمومی و ارشاد اسلامی، 1361، 16ص.
-- تاریخ (آشنایی با تمدن و فرهنگ اسلامی) سال دوم آموزش متوسطه عمومی اقتصاد اجتماعی؛ مولفان محمدجواد باهنر، اکبر هاشمیرفسنجانی، محمدرضا حکیمی، [تهران]: وزارت آموزش و پرورش، 1361.
--تحقیقی کوتاه پیرامون معجزه؛ هاشمی رفسنجانی، قم: قدس، [1360]، 56 ص.
--تحلیل مسائل روز: خطبه دوم نماز جمعه 5/9/1361؛ علی اکبر هاشمی رفسنجانی [تهران]، ص 15
-- ترور و گسستن از مردم: خطبه دوم نماز جمعه 5 شهریور 1361 حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر هاشمی رفسنجانی
--تفسیر موضوعی قرآن کریم برگرفته از تفسیر راهنما و فرهنگ قرآن (نخستین بانک جهانی قرآنپژوهی)؛ تالیف اکبر هاشمیرفسنجانی، با همکاری محمد بیستونی، قم: بیان جوان، 1392
--ثبات سیاسی در جمهوری اسلامی: خطبه دوم نماز جمعه 26 آذر 1361 حجتالاسلام و المسلمین علیاکبر هاشمی رفسنجانی
--الثورة الاسلامیة : عقبات کبری و انتصار عظیم؛ هاشمی الرفسنجانی: ترجمة محمد علی التسخیری، تهران: منظمهالاعلامالاسلامی،
قسمالعلاقاتالدولیه،1402ق.= 1982م.= 1361.
--الثوره الاسلامیه: عقباتها و مکاسبها؛ مقاطع من خطب الجمعه ... الهاشمی الرفسنجانی، طهران: مرکز الاعلام الذکری الخامسه لانتصار الثوره الاسلامیه فی ایران، 1404ق. = 1362، ص 96
--الثوره الاسلامیه عقاب کبری و استبصار عظیم، الخطبه الثانیه لیوم الجمعه...؛ الهاشمی الرفسنجانی؛ ترجمه محمدعلی التسفیری، طهران، ص 48
--جایگاه مساجد در نظام اسلامی از منظر قرآن؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ تهیه و تنظیم موسسه مسجد، قم: زینی، 1390.
--جمعهها و خطبهها؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، [تهران]: سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، ستاد برگزاری نماز جمعه: [1363؟]، ص 150
--جهانبینی اسلامی: بحث معاد؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، [تهران]: حزب جمهوری اسلامی، واحد آموزش، 1363، ص 136
--جهان در عصر بعثت؛ تالیف محمدجواد باهنر، علیاکبر هاشمیرفسنجانی، تهران: دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1366، 158ص.
اين كتاب در دهه60 منتشر شده، اما تا به حال چندين بار بازنشر شده است. محمودجواد باهنر و علیاكبر هاشمي رفسنجانی، با همكاری يكديگر اين كتاب را نگاشتهاند. اين كتاب به نوعی، از سنخ كتابهای تاريخ تحليلی صدر اسلامي بوده است. نقل تاريخ بدون تحليل آن ميتواند باعث كاستهشدن از ارزش بسياری كارها و رفتارها شود. در دوره بعثت نيز، تا وقتي كه تاريخ تحليلی اين دوره را به خوبی نشناسيم، اهميت بعثت قابل درك نيست؛ رويكردی كه در اين كتاب توسط 2نفر از شخصيتهای درجه يك انقلاب اسلامي، به خوبی درك و ارائه شده است. نتيجه اين كتاب، نياز بشر به نهضتهای اسلامی در همه دورهها دانسته شده است.
--آزادانديشي اسلامی و روشنفكری دينی؛ تهران : هاشمیرفسنجانی با اهتمام یاسر هاشمی، دفتر نشر معارف انقلاب.
در تاريخ معاصر صحبت درباره روشنفكري ديني بسيار مرسوم بوده است و در اين باب، نخبگان بسياري سخن رانده و قلم زدهاند. هاشمیرفسنجانی نيز طي دوران سياستمداری خويش جزو رجالی بوده كه درباره آزادانديشي اسلامی و روشنفكری دينی، بسيار سخن رانده و جزو سياستمداران علاقمند به اين حوزه بوده است. كتاب «آزادانديشي اسلامی و روشنفكری دينی» به كمك فرزندش، ياسر هاشمی در نقش گردآورنده و توسط دفتر نشر معارف انقلاب نشر يافته است.
--چرا وارد خاک عراق شدیم؟: متن سخنرانی حجتالاسلام والمسلمین علیاکبر هاشمی رفسنجانی در خطبه دوم نماز جمعه 8 مرداد 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران، ص 14
--حقیقتها و مصلحتها: گفت و گو با هاشمی رفسنجانی؛ مسعود سفیری، تهران: نشر نی، 1378، ص 208
--الخطب العربیه الصلاه الجمعه فی طهران؛ بقلم علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ مراجعه و اخراج عبدالحسین محمدعلی بقال، طهران.
--خطبههای جمعه؛ هاشمیرفسنجانی؛ زیرنظر محسن هاشمیرفسنجانی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، 1376 -
--خطها دربرابر ولایت فقیه؛ سخنرانی اکبر هاشمی رفسنجانی، [مشهد]: [حزب جمهوری اسلامی مشهد]، 1359
--در رابطه با انقلاب اسلامی؛ اکبر هاشمیرفسنجانی، قم: جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، دفتر انتشارات اسلامی، 1364، 181 ص
--دستاوردهای انقلاب: خطبههای نماز جمعه؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: دفتر نمایندگی سازمان تبلیغات اسلامی در سازمان صنایع ملی ایران، 1362، ص 120
--دستاوردهای انقلاب: خطبههای نماز جمعه 30 مهر و 7 و 28 آبان 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: روابط عمومی و ارشاد اسلامی سازمان صنایع ملی ایران، 1361، 59 ص.
--دعوت برای حضور: شنیدنیهایی از سیر تاریخی ملاقات و گفتگو با هاشمیرفسنجانی برای شرکت در انتخابات ریاست جمهوری؛ امیر خلیلی، [قم، تهران]: پیامرسان، 1384، 309 ص.
--دو سخن درباره جنگ تحمیلی بر ایران؛ قسمت اول: سخنرانی... اکبر هاشمی رفسنجانی تحت عنوان: ریشههای جنگ. قسمت دوم: سخنرانی... محمدحسین بهشتی تحت عنوان: سیاست نه شرقی - نه غربی، مشهد: آستان قدس رضوی، 1359،23 ص.
--دیدگاههای فرهنگی مسئولان در نهمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی ... [ و دیگران]، تهران: انجمن اسلامی ناشران و کتابفروشان تهران، 1375.
--رفسنجانی: حیاتی؛ تعریب دلال عباس؛ اشراف محسن رفسنجانی ؛ مراجعه النص العربی هاشمی رفسنجانی، بیروت: دارالساقی 1426ق = 2005 م =1384 .
--روایت هجران؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، [تهران]: ستاد برگزاری مراسم هفتم تیر، 1363، 95 ص.
--روحانیت و لیبرالیسم شریعتی؛ هاشمیرفسنجانی؛ حسین رضوانی، [بی جا]: [بی نا ]، [1359].
--زن و عدالت اجتماعی؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ بهکوشش و اهتمام انتشارات سفیر صبح، تهران: سفیر صبح، 1380.
در این مجموعه، بیانات آیتالله علیاكبر هاشمی رفسنجانی درباره حقوق و جایگاه و نقش زن در جمهوری اسلامی ـ در خطبههای نماز جمعه تهران در سالهای 65ـ 1364ـ گردآوری و در قالب پنج فصل موضوعی تدوین شده كه عبارتاند از : 1ـ زن و حقوق فردی، 2ـ زن و استقلال اجتماعی، 3ـ زن و استقلال مالی، 4ـ نقش زن در تحكیم خانواده، 5ـ زن و مسئله پوشش .
--زهرا (س) بزرگ زن جهان بشریت؛ خطبه دوم نماز جمعه 13 اسفند 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: ارشاد اسلامی : سازمان صنایع ملی ایران، 1361.
--سالگرد انقلاب اسلامی: خطبه دوم نماز جمعه مجله 15 بهمن 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، [تهران]، ص 16
--سخنرانی حجتالاسلام و المسلمین جناب آقای هاشمی رفسنجانی ریاست جمهوری اسلامی ایران در دیدار مسوولان سیستم بانکی کشور در تاریخ 25 اردیبهشت ماه 1372، تهران: بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران، مدیریت امور فرهنگی و روابط عمومی، 1372، 35 ص.
--سخنرانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران و وزیر محترم جهادسازندگی...؛ تهیه و تنظیم اداره کل روابط عمومی وزارت جهادسازندگی، تهران: وزارت جهاد سازندگی، 1370، 22 ص.
--سرگذشت فلسطین؛ نویسنده اکرم زعتیر؛ مترجم اکبر هاشمی رفسنجانی، قم: بوستان کتاب قم، انتشارات دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم، 1382.
اين اثر از نخستين نوشتههاي ترجمــهگــــونه آيتالله هاشميرفسنجاني در سال 42 بودهاست. نخستین کتابی است که او در سال ۱۳۴۲ ترجمه و منتشر کرد. او ترجمه این کتاب را مهرماه سال ۱۳۴۲ در رفسنجان و زادگاهش «نوق» به پایان برد. رفسنجانی پیش از این و در آخرین شماره نشریه «مکتب تشیع» مقالهای درباره فلسطین نوشته بود. یکی از کتابهایی که برای نوشتن آن مقاله خوانده بود، کتاب عربی «القضیه الفلسطینیه» نوشتهی اکرم زعیتر، سفیر اردن در ایران، بود. این کتاب پس از انتشار به سرعت معروف شد و مخاطبان زیادی پیدا کرد. رفسنجانی نیز این کتاب را بدون گرفتن مجوز از سوی اداره فرهنگ وقت منتشر کرد و باعث ایجاد سروصدای زیادی در برخی از محافل سیاسی و مذهبی شد. او نام این کتاب را «سرگذشت فلسطین» گذاشت و مقدمهای هم برایش نوشت.
خود هاشمی رفسنجانی درباره این کتاب و مقدمهاش گفته است: «مقدمه را خودم نوشتم که خیلی تند بود؛ چون آن موقع مسئله استعمار جزو مهمترین مسئله مبارزین بود. برای مجوز دچار مشکلی نشد. هرچند در آن زمان گرفتن مجوز هم چندان رسم نبود و سخت نمیگرفتند.»
--سماحه الشیخ الهاشمی الرفسنجانی فی عصر المجابهه مذاکرات المخاض السیاسی؛ مترجم عبدالرحیم الحمرانی، قم: محمد و آل محمد صلیالله علیه و آله،1382. 256 ص.
--سیاست اقتصادی؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، معاونت پژوهشی، 1371، ص 248
--سیر مطالعه در قرآن؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی، مشهد: حزب جمهوری اسلامی(مشهد)، 1362، 93ص.
--صراحتنامه: گفتوگو با علیاکبر هاشمیرفسنجانی در مورد نامه به مقام معظم رهبری، حضور مسوولان سابق در شبکههای فارسی زبان، آزادسازی ماهواره و ...؛ پدیدآورندگان امیرعباس تقیپور، امیر لعلی، آرش محبی؛ [به سفارش] ماهنامه مدیریت ارتباطات، تهران: سیمای شرق، 1391.
--عدالت اجتماعی: (تبعیضات نژادی) خطبههای نماز جمعه؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران: سازمان تبلیغات اسلامی، دفتر نمایندگی سازمان (صنایع ملی ایران): 1366.
--فرهنگ قرآن: کلید راهیابی به موضوعات و مفاهیم قرآن کریم؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی و محققان مرکز فرهنگ و معارف قرآن، پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، قم: بوستان کتاب قم، 1394.
--کارنامه و خاطرات سالهای 1357 و 1358: انقلاب و پیروزی؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ زیرنظر محسن هاشمی؛ [بهاهتمام] عباس بشیری،تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1383.
--کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی 1370: سازندگی و شکوفایی؛ به اهتمام عماد هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1393.
دومین سال ریاستجمهوری آیتالله هاشمی رفسنجانی است و نتایج اولیه سیاستهای بهبود وضعیت اقتصادی و بازسازی کشور به تدریج در حال پدیدار شدن است. مانیفست سیاسی جمهوری اسلامی در سخنرانی آیتالله هاشمی رفسنجانی در نشست سران سازمان کنفرانس اسلامی در داکار سنگال، واختلاف میان جناحهای سیاسی با تفسیر شورای نگهبان از نظارت خود بر انتخابات به عنوان «نظارت استصوابی» از مباحث کارنامه و خاطرات هاشمی رفسنجانی در سال ۱۳۷۰ است.
--کارنامه و خاطرات هاشمیرفسنجانی سال 1361 : پس از بحران؛ به اهتمام فاطمه هاشمی؛ ویراستار قادر باستانی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1387، 372 ص.
هاشمی در سال ۱۳۶۱ علاوه بر ریاست مجلس شورای اسلامی، نمایندگی حضرت امام (ره) در شورای عالی دفاع را عهدهدار بود و در تصمیمگیریهای مربوط به سیاستهای کلان کشور نقش مهم و تاثیرگذاری داشت. تداوم جنگ تحمیلی، فتحالمبین، آزادسازی نهایی خرمشهر، عملیات رمضان و والفجر مقدماتی، فرماندهی واحد در جنگ اشغال لبنان توسط اسراییل، اجلاس فاس، تاسیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق، کنفرانس غیرمتعهدها و سفر به هندوستان، کشف کودتا توسط صادق قطبزاده، برنامه پنجساله، تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی، فرمان هشتمادهای امام، و تاسیس نهاد تشخیص مصلحت نظام از جمله رویدادهایی است که در این خاطرات از آنها سخن میرود.
-- کارنامه و خاطرات هاشمیرفسنجانی سال 1364: امید و دلواپسی؛ به اهتمام سارا لاهوتی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب ، 1387.
--رونق سازندگی (۱۳۷۱)؛ در کتاب خاطرات سال ۱۳۷۱، موارد مربوط به ردصلاحیتها و تلاش آیتالله هاشمی برای کاهش تنش میان جناحهای سیاسی آورده شده است. همچنین به فضای تلاش و بازسازی در اقصا نقاط کشور پرداخته شده است.
--صلابت سازندگی (۱۳۷۲)؛ این کتاب به موضوعاتی همچون انتخابات ریاستجمهوری، ماجرای ترور ۱۲ بهمن ۷۲ و دیپلماسی دولت سازندگی برای حل مسائل و مشکلات منطقهای و بینالمللی پرداخته است.
--کلید معارف قرآن: (معجم معنایی و جامع معارف قرآن کریم)؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی و جمعی از محققان، قم: مرکز فرهنگ و معارف قرآن، - 1377.
--گزارش سفر هندوستان: متن سخنان حجت الاسلام و المسلمین علی اکبر هاشمی رفسنجانی در خطبه دوم نماز جمعه 29 مرداد 1361، [تهران]، 14 ص.
--گفت و گو با هاشمیرفسنجانی: پیشینه و کارنامه مجمع تشخیص مصلحت نظام؛ عباس بشیری، [ویراست2]، تهران: صدف سماء، 1388.
--گفت و گو با هاشمی رفسنجانی: بار دیگر و انتفاضه همراه با چند سخنرانی و گاهشمار وقایع تاریخی فلسطین؛ بهاهتمام عباس بشیری، تهران: صدف سماء، 1381.
--مجموعه سخنرانیها٬ مصاحبه ها و پیامهای حجتالاسلام والمسلمین هاشمی رفسنجانی در سال 1362؛ تهیه کننده: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی٬ سازمان چاپ و انتشارات: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، 1368.
--مجموعه مصاحبههای هاشمی رفسنجانی؛ تهیهکننده سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی، [تهران]: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سازمان چاپ و انتشارات، 1368.
--مذاکرات هاشمی رفسنجانی عهد الکفاح؛ ترجمه محمدالسعید عبدالمومن؛ تحت اشراف محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1999م. = 1378.
--معجم موضوعات و مفاهیم قرآن؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی؛ مترجم هیئت علمی موسسة الامام المنتظر (عج).، قم: انتشارات امام المنتظر (عج)، 1393.
--المکاسب الاقتصادیه للثوره الاسلامیه؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ المترجم محمدعلی التسخیری، طهران.
--مکاشفات حوار صریح معالشیخ هاشمی رفسنجانی؛ [ترجمه] دارالولایه للثقافه و الاعلام، قم: دارالولایه للثقافه و الاعلام، 2005م.= 1426ق.= [1384].
--نتایج هفته وحدت: خطبههای دوم نماز جمعه 17 دیماه و اول بهمن ماه 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی،تهران.
--نطقهای قبل از دستور حجتالاسلام و المسلمین هاشمیرفسنجانی ریاست مجلس شورای اسلامی؛ تهیه و تنظیم روابط عمومی مجلس شورای اسلامی (دفتر تبلیغات و انتشارات). تهران: مجلس شورای اسلامی، روابط عمومی، 1362.
--نقش روحانیت در انقلاب؛ نام سخنران هاشمی رفسنجانی، تهران: حزب جمهوری اسلامی، دفتر مرکزی، 1360.
--ویژگیها و عملکرد مجلس شورای اسلامی؛ بقلم ریاست مجلس شورای اسلامی [اکبر هاشمی رفسنجانی]
--ویژگیهای دوجبهه حق و باطل؛ سخنرانی علی اکبر هاشمی رفسنجانی، [بی جا]: حزب جمهوری اسلامی، 1359.
--هاشمیرفسنجانی: کارنامه و خاطرات 1360: عبور از بحران؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی؛ به اهتمام یاسر هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1378.
خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی از رویدادهای سال ۱۳۶۰ در قالب یادداشتهای روزانه به چاپ رسیده است. این خاطرات افزون بر آنکه یکی از کاملترین وقایعنامههای سالهای اخیر تلقی میشود، به دلیل قرار داشتن نویسنده در متن حوادث و ثبت روزانه آنها از اهمیت ویژهای برخوردار است .توضیحات لازم درباره اوضاع و احوال موضوع یا زمان ذکرشده در زیرنویسها آمده است. کتاب با تصاویر متعددی از نویسنده و دیگر شخصیتهای سیاسی مرتبط با حوادث و وقایع کتاب همراه است.
--هاشمیرفسنجانی: آرامش و چالش کارنامه و خاطرات سال 1362؛ به اهتمام مهدی هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1381.
هاشمی رفسنجانی در این سال علاوه بر وظایف رسمی خود در مقام ریاست مجلس شورای اسلامی و تلاشها و فعالیتهای گسترده در پشت صحنه سیاست، مسئولیتهای جدیدی را نیز پذیرا میشود که از آن جملهاند عضویت در شورای سیاستگذاری صداوسیما، فرماندهی عملیات جنگ و … .
--هاشمی رفسنجانی: دوران مبارزه خاطرات، تصویرها، اسناد، گاهشمار؛ زیرنظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1376.
این نوشته اولین کتاب از سری کتابهای خاطرات هاشمی رفسنجانی است که مربوط به خاطرات قبل از انقلاب اسلامی او یعنی از سال ۱۳۱۳ تا ۱۳۵۷ است. کتاب دو جلد دارد که جلد دوم آن به انتشار اسناد ساواک و سایر تصاویر و مدرکها اختصاص یافته است.
--هاشمی رفسنجانی: سخنرانیهای سال 1361؛ زیرنظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، - 13.
--هاشمیرفسنجانی: کارنامه و خاطرات 1368: بازسازی و سازندگی؛ به اهتمام علی لاهوتی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب٬ 1391.
این کتاب به خاطرات رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام از سال ۱۳۶۸ اختصاص دارد که در آن اکبر هاشمی رفسنجانی، موضوعهایی مانند مقدمات آزادسازی اسرای جنگ، رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی و انتخاب آیتالله خامنهای به عنوان رهبر جمهوری اسلامی توسط مجلس خبرگان و دیگر تحولات آن سال را شرح داده است.
--هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات جنگ تحمیلی و دفاع مقدس؛ زیر نظر محسن هاشمی؛ به اهتمام عباس بشیری، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1392.
--هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات سال 1365: اوج دفاع؛ به اهتمام عماد هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1388.
این اثر به خاطرات آیتالله هاشمی رفسنجانی در دوران مبارزه، در بحران، عبور از بحران، آرامش و چالش، امید و دلواپسی و خاطرات یک سال اختصاص دارد. از فرازهای مهم این روزنوشتها روایت آیتالله هاشمی رفسنجانی از خط مقدم جبهه و عملیات کربلای ۵ است که شخص هاشمی به دلیل داشتن سمت فرماندهی جنگ از سوی امام بیش از ۱۰ بار شخصا در عملیاتهای مختلف حضور مستقیم و چهره به چهره داشت.
--هاشمی رفسنجانی: کارنامه و خاطرات سال 1367: پایان دفاع آغاز سازندگی؛ به اهتمام علیرضا هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1389.
این کتاب مذاکرات و مشورتهای آیتالله هاشمی رفسنجانی، به عنوان جانشین وقت فرمانده کل قوا و فرمانده عالی جنگ، با امام خمینی (ره)، فرماندهان و سران سه قوه درباره پذیرش قطعنامه ۵۹۸۸ در سال ۱۳۶۷ را دربر دارد.
جانشین وقت فرماندهی کل قوا در بخشی از مقدمه این کتاب تاریخی با اشاره به وقایع و تحولات منجر به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ که در نهایت به اثبات تاریخی حقانیت جمهوری اسلامی ایران در عرصه بینالمللی و توسط سازمان ملل انجامید مینویسند: «صدام از طرفی میدید ایران توانسته در پیشنویس قطعنامه ۵۹۸ اصلاحاتی به وجود آورد که نتیجه آن دستاورد بزرگی برای ایران بود و خسارات مادی و معنوی مهمی بر عراق تحمیل میکرد که مسئول آغاز جنگ شناخته میشد و محکوم به پرداخت غرامت میگردید و به خاطر جنایات جنگی هم محکوم شناخته میشد... عصر روز ۲۷ تیر ۱۳۶۷ با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان و هیأت دولت و شورای نگهبان و فرماندهان نظامی و... اجلاس بزرگی برای توضیح داشتیم ابتدا آیتالله خامنهای گزارش کوتاهی دادند. سپس احمدآقا پیام امام (ره) را قرائت کردند و بعد از آن من با توضیحاتی کامل و صریح از واقعیات جبهه، تدارکات، نیازها، بودجه و دخالت قدرتهای بیگانه دادم به نظر رسید که حضار رضایت کامل دارند و هیچ کس سؤال و اعتراضی نداشت... بعد از پذیرش آتشبس بر دنیا ثابت شد که جدی بودن ایران در اجرای قطعنامه ناشی از ضعف نیست و همین باعث پشت کردن حامیان گذشته صدام به او شد.»
--هاشمی رفسنجانی، سخنرانیهای 1362؛ زیرنظر محسن هاشمی؛ ویراستار قادر باستانی؛ طرح و پردازش دفتر نشر معارف انقلاب، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1382.
--هاشمی رفسنجانی؛ کارنامه و خاطرات 1369- اعتدال و پیروزی؛ به اهتمام عماد هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1392.
این کتاب سال اول دوره نخست ریاستجمهوری آیتالله هاشمیرفسنجانی را در بر میگیرد. در این کتاب به حمله عراق به کویت اشاره شده و همچنین نامهنگاریهای انجامشده بین آیتالله هاشمی رفسنجانی و صدام در سال ۱۳۶۹ که تعداد آنها به ۱۲ عدد میرسد موضوع مهم دیگری است و همین سیاست که منجر به آزادسازی اسیران ایرانی شد در این کتاب وجود دارد.
--هاشمی رفسنجانی سخنرانیهای سال 1360؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1378.
--هاشمیرفسنجانی سخنرانیهای سال 1363؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب ، 1386.
--هاشمی رفسنجانی کارنامه و خاطرات سال 1359: انقلاب در بحران؛ زیرنظر محسن هاشمی، بهاهتمام عباس بشیری، تهران : دفتر نشر معارف اسلامی ، 1384.
در مقدمه کتاب آمده است: «سال ۱۳۵۹ در تاریخ انقلاب اسلامی از سالهای بسیار مهم و قابل توجه در تحولات بعدی انقلاب، محسوب میشود. آغاز به کار مجلس شورای اسلامی، تشکیل دولت شهید رجایی و آغاز جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، در کنار چالشهای سیاسی ناشی از اختلافات درونی مسئولان نظام، رویدادهای مربوط به این سال را از سالهای دیگر ممتازتر ساخته است». در کتاب علاوه بر متن خاطرات و تعدادی از عکسها و اسناد مرتبط، روزشمار وقایع انقلاب اسلامی در سال ۱۳۵۹ نیز درج شده است.
--هاشمی رفسنجانی کارنامه و خاطرات سال1366 دفاع و سیاست؛ به اهتمام علیرضا هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1388.
یکی از مهمترین بخشها شامل گفتوگوهای خصوصی آیتالله هاشمی رفسنجانی، فرمانده وقت جنگ با خاویر پرز دکوئیار، دبیر کل وقت سازمان ملل متحد و گزارش این مذاکره به شورای امنیت در سال ۱۳۶۶ است.
--هاشمیرفسنجانی مصاحبههای سال 1360؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب، 1378.
--هاشمی در سال ۸۸؛ این کتاب گزارشی جامع از مواضع هاشمی رفسنجانی از ابتدای فروردین ۱۳۸۸ تا پایان اسفندماه این سال است.
کتاب در پنج بخش تنظیم شده است. بخش اول به گزارش مواضع هاشمی در مرزبندی با دشمن و نفی اقدامهای ساختارشکنانه اختصاص یافته است. بخش دوم به تبیین مواضع وی در برابر یک جریان از مجموعه جریانهای اصولگرا اختصاص یافته است. در بخش سوم به هشدارهای هاشمی در سال ۸۸ پرداخته شده است. بخش چهارم، راهکارهای وی برای برونرفت از وضعیت نامطلوب این سال را گزارش کرده است. فصل پنجم نیز به گزارش چند چالش مرتبط با او (از جمله علت نگارش نامه به مقام معظم رهبری، پایان حضورش به عنوان امامجمعه موقت تهران، مسائل مرتبط با خانواده هاشمی و…) اختصاص یافته است.
--هاشمیرفسنجانی مصاحبههای سال 1362؛ زیر نظر محسن هاشمی ؛ ویراستار قادر باستانی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب، 1381.
--هاشمیرفسنجانی مصاحبههای سال 1363؛ زیر نظر محسن هاشمی ؛ ویراستار قادر باستانی، تهران : دفتر نشر معارف انقلاب، 13.
--هاشمی رفسنجانی نطقهای پیش از دستور سال 1362؛ زیرنظر محسن هاشمی؛ ویراستار قادر باستانی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1381.
--هراس دنیای استکباری؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی، تهران.
--هفتم تیر و انقلاب سوم: در خطبه دوم نماز جمعه 4 تیر ماه 1361؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی ، تهران: سازمان صنایع ملی ایران، روابط عمومی و ارشاد اسلامی، 1361.
--همبستگی امت اسلامی: مجموعه سخنرانیهای حضرت آیتالله هاشمی رفسنجانی در کنفرانس بینالمللی وحدت اسلامی؛ گردآوری جلال میرآقایی، [تهران]: مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، 1421ق. = 1379.
--بیانات حضرت آیتالله هاشمیرفسنجانی رئیس جمهوری اسلامی ایران در مراسم افتتاحیه پنجمین دوره مجلس شورای اسلامی 12 خرداد 1375؛ تهران: ریاست جمهوری، روابط عمومی، 1375.
--پیام توسعه : متن کامل سخنرانی ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران حضرت حجةالاسلام و المسلمین جناب آقای هاشمی رفسنجانی هفته دولت- شهریور 74، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ستاد برگزاری مراسم هفته دولت ، [1374؟].
--تفسیر راهنما: روشی نو در ارائه مفاهیم و موضوعات قرآن. اردو؛ عنوان و نام پدیدآور : تفسیر راهنما: قرآنی موضوعات اورمفاهیم کی باری مین ایک جدید روش؛ علیاکبر هاشمیرفسنجانی ، مرکز فرهنگ و معارف قرآن، مترجم معارف اسلام پبلشرز.، قم : نورمطاف، 13ق.= 138
اين مجموعه آثار، شامل نگارش تفسير ترتيبي قرآن است كه براساس يادداشتهاي هاشميرفسنجاني سر و سامان گرفته و پژوهشكده فرهنگ و معارف قرآن، آن را به نشر رسانده است. البته از مجموعه مجلدهاي پيشبيني شده، 3-2 نسخهاي هنوز نشر نيافته ولي باقي شمارهها به رشته تحرير در آمده است. در جمعآوري اين مجلدات، گروهي از پژوهشگران نيز همكاري داشتهاند. در پاي هر آيه، چندين برداشت نيز درج شده و توضيحاتي نيز در تبيين نحوه برداشت و استفاده از آيه آمده است تا بهصورت مستقل، هر آيه مورد بحث قرار گرفته باشد.
--روايتی از زندگی و زمانه آيتاللهاكبر هاشمی رفسنجانی
اين كتاب بهصورت دايرةالمعارف و توسط جعفر شيرعلینيا نگارش يافته و روایتی از زندگی پرفراز و نشيب اين چهره انقلابی است. كتاب، شامل بيوگرافي اين چهره از سال 1313تا 1394است كه البته ويرايشهای بعدی آن، در سال 95 اتفاق افتاده است. اين كتاب، 3بخش را شامل میشود: زندگي و زمانه امام راحل، زندگی و زمانه مقاممعظم رهبری و زندگی و زمانه آيتالله هاشمیرفسنجانی. 1700تصوير موجود در اين كتاب، دايرةالمعارفی بیبديل از اين اثر ساخته است. در بخشی از اين كتاب میخوانيم:
«خودم را يك انسان روستايي ميدانم كه در روستا بزرگ شدم و به حوزه علميه رفتم، بعدها در مسئوليتهای اجتماعی و سياسی هم خدمت كردم و هم خطا كردم، من يك انسان كاملا معمولي بودم».
--الخطب العربیه لصلاهالجمعه فی طهران؛ علیاکبر هاشمی رفسنجانی؛ مراجعه و اخراج عبدالحسینمحمدعلی بقال؛ بمساعده اللجنهالتحضیریه للموتمرالعالمی لائمهالجمعه والجماعه، تهران: وزارهالارشادالاسلامی، [13]
--هاشمی رفسنجانی: خطبههای جمعه 1363؛ زیر نظر محسن هاشمی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب: سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی،
--هاشمیرفسنجانی: نطقهای پیش از دستور سال 1360؛ زیرنظر محسن هاشمی؛ ویراستار قادر باستانی، تهران: دفتر نشر معارف انقلاب، 1378
اما لیزنا جون چرا جدیدا نظرات ارسالی برای اقای مختار پور حذف کردی ما دلمون به این کامنت ها خوش بود
سپاس از این گردآوری.
به نظر میرسه تعدادی از کتابها چند بار تکرار شدهاند.