داخلی
»مطالب کتابداری
»کتابخانه های عمومی
«سياستگذاري ملي كتابخانه عمومي» مسئله شناسی شد
به گزارش لیزنا، دومين برنامه از طرح سياستگذاري ملي كتابخانه عمومي با عنوان «مسئلهشناسي سياستگذاري ملي كتابخانه عمومي» روز پنجشنبه 25 شهريور 1395 در تالار نخجوانی کتابخانه مرکزی تبریز، و با حضور سازمانهای مرتبط حوزه کتاب و کتابخوانی و دکتر سیامک محبوب مدیرکل دفتر برنامه ریزی نهاد کتابخانه های عمومی کشور، برگزار شد.
این سخنرانی علمی با قرائت آیاتی از قرآن کریم و پخش سرود ملی جمهوری اسلامی ایران آغاز شد. سپس شهرام خدایی مدیرکل کتابخانه های عمومی استان آذربایجان شرقی، ضمن عرض خیر مقدم خدمت همه مدعوین، به اهمیت سیاستگذاری در عرصه کتاب و کتابخوانی بخصوص کتابخانه عمومی اشاره کرد. وی سیاستگذاری ملی در کتابخانه عمومی را به عنوان یکی از محورهای سیاستگذاری فرهنگی ضروری دانسته و آن را زمینه ساز ارتقای سطح مطالعه کتاب در جامعه بیان کرد.
دکتر مجید وحید، رئیس مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه تهران، سخنرانی خود را با تبیین مفهوم سیاستگذاری عمومی آغازکرد و در ادامه به مفهوم سیاستگذاری فرهنگی، به عنوان یکی از بخشهای سیاستگذاری عمومی پرداخت. به گفته دکتر وحید، سیاستگذاری در عرصه فرهنگ متاثر از سیاستگذاری در سایر حوزه ها همچون اقتصاد، سیاست و ... است.
وی در بیان تفاوت سیاستگذاری فرهنگی و سیاستگذاری در عرصه صنعت، به این نکته اشاره کرد: اگر نیاز مخاطب در عرصه سیاستگذاری فرهنگی، مورد توجه قرار نگیرد، فرد نیاز فرهنگی خود را از سایر کانال ها تامین خواهد کرد، این در حالی است که در عرصه صنعت این واقعه کمتر رخ می دهد. این وجه تفاوت باعث شده است که سیاستگذاری فرهنگی، اهمیت بیشتری از سایر حوزه ها داشته باشد و عدم توجه به نیاز مخاطب در حوزه فرهنگ زمینه ساز تهاجم فرهنگی خواهد بود.
دکتر وحید بی تفاوتی به نیاز مخاطب را یکی از مسائل اصلی در استقبال کم مردم از کتابخانه ها بیان کرد و لزوم توجه به این امر را متذکر شد. وی در ادامه سند چشم انداز 1404 نهاد کتابخانهها را مورد نقد قرار داده و دستیابی به برخی از بندهای آن را غیرعملی دانست و دلیل آن را عدم توجه به نیاز مخاطبان کتابخانه عنوان کرد. از طرف دیگر با اشاره به پیش بینی منابع مناسب برای اداره کتابخانه ها در قانون تاسیس نهاد، بیان کرد که با تغییر مسیر حرکت کتابخانه ها، میتوان به چشم انداز 1404 نزدیک شد.
کمبود متون ترجمه ای، و فقدان متون تالیفی در حوزه سیاستگذاری کتابخانه عمومی مسئله دیگری بود که توسط دکتر وحید مورد توجه قرار گرفت. وی همچنین بررسی وضعیت فعلی کتابخانه های عمومی کشور و آشنایی با وضعیت کنونی را لازمه سیاستگذاری در این حوزه دانست.
دکتر وحید با اشاره به تجربه اولین حضور خود در کتابخانه عمومی، برخورد مناسب کتابداران را به عنوان یکی از عوامل اصلی جذب و یا دفع مخاطب ذکر کرد و با ذکر تجربه حضور خود در کتابخانه های عمومی فرانسه، دسترسپذیر ساختن اقلام اطلاعاتی مورد نیاز مخاطبان همچون کتاب، نشریه و منابع چندرسانه ای و ارائه خدمات متنوع فرهنگی را عامل استقبال مردم فرانسه از کتابخانه های عمومی بیان کرد و اذعان داشت که در فرانسه کتابخانه عمومی به عنوان یک مرکز فرهنگی و اجتماعی است و بستری برای آشنایی مردم جامعه با اشخاص دیگر و تجارب آنهاست.
پس از پایان سخنان دکتر وحید، سوالاتی به صورت مکتوب و شفاهی از سوی اساتید علم اطلاعات و دانش شناسی و سایر شرکتکنندگان حاضر در جلسه مطرح گردید. ایشان طی پاسخ به این سوالات، با اشاره به سه بعدی بودن هویت ایرانی (بعد اسلامی، بعد ایرانی و بعد مدرنیته) بیان داشت: در سیاستگذاری ملی مطلوب برای کتابخانه عمومی، توجه به هر سه مولفه ضروری است.
دکتر وحید ابراز امیدواری کرد: با افزایش همکاری بین نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مرکز مطالعات سیاستگذاری عمومی، پژوهشهای موثری در حوزه سیاستگذاری ملی کتابخانه عمومی انجام شود.
دومين برنامه از طرح سياستگذاري ملي كتابخانه عمومي علاوه بر پوشش تصویری توسط صدا و سیمای استان آذربایجان شرقی، از رادیو اینترنی لیزنا و بصورت ویدیویی از سایت وبینار (webynar.ir) پخش زنده شد.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.