کد خبر: 30581
تاریخ انتشار: سه شنبه, 28 شهریور 1396 - 11:01

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

کتابخانه های عمومی

500 نسخة نفيس از آثار ملاهادی سبزواری در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی

منبع : لیزنا
 افزون بر 500 نسخة نفيس خطی و چاپ سنگی از آثار حکیم ملاهادی سبزواری و شرح و حاشیه آن، در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی موجود است، که بیشتر آن‌ها در زمان حیات وی کتابت شده است.
500 نسخة نفيس از آثار ملاهادی سبزواری در کتابخانۀ مرکزی آستان قدس رضوی

به گزارش لیزنا بر اساس اعلام روابط ‌عمومی و امور بین‌الملل سازمان کتابخانه‌ها، موزه‌ها و مرکز اسناد آستان قدس رضوی، رییس اداره مخطوطات این سازمان اظهار داشت: حکیم ملاهادی سبزواری (1212-1289 هجری قمری)، متخلص به اسرار، حکیم، عارف و شاعر شیعی عصر قاجار و بزرگ‌ترین فیلسوف قرن سیزدهم است؛ در حال حاضر 500 نسخه نفیس خطی و چاپ سنگی از آثار وي و شروح و حواشی بر آثار، در کتابخانة مرکزي آستان قدس رضوي نگهداري مي‌شود که برخي در زمان خود مؤلف به کتابت درآمده‌ و یادداشت‌های وی بر آن‌ها به چشم می‌خورد.

 حجت الاسلام نوری نیا، با بیان اینکه از مهم‌ترین آثار حکیم سبزواری، منظومه است که خود نیز بر آن شرح نوشته، توضيح داد: شرح منظومه شامل دو علم منطق و حکمت است که بخش حکمت آن، «غرر الفرائد» نام دارد.

 وی ادامه داد: نسخه‌ای از شرح منظومه به کتابت قرن سیزدهم به خط نسخ و کتابت محمد حسن بروجردی همراه با توضیحات و شرح حکیم، و نسخه‌ای از غرر الفرائد به کتابت 1262 قمری به خط زین العابدین ابوطالب سبزواری در آستان قدس موجود است.

 نوری نیا اضافه کرد: سه نسخه‌ نفیس از «هدایۀ الطالبین» که در کلام اسلامی به زبان فارسی تألیف شده موجود است که یکی در سال 1279 قمری به قلم «حیران» بر کاغذ دولت‌آبادی کتابت شده و دیگری، در 1276 کتابت و توسط محمود فرخ از شاعران و بزرگان مشهد، وقف آستان قدس رضوی شده است، نسخه سوم نیز به قلم «محمدعلی سبزواری» در 1274 کتابت شده است.

 وی با اين توضيح که حاج ملاهادی، غزل‌های حکمی و عرفانی نیز سروده است و در شعر «اسرار» تخلص می‌کرد، گفت: اشعار وی با نام «دیوان اسرار» بالغ بر هزار بیت است و شامل غزلیات و رباعیات  بسیار زیبای عرفانی است؛ نسخه‌ای نفیس از آن موجود است که «عبدالرحیم مسکین» در سال 1271 قمری به خط نستعلیق کتابت کرده است.

 

 وي در پایان با بیان اینکه حکیم سبزواری بر دعاهای بسیاری شرح نوشته، به سه نمونه اشاره و تصريح کرد: شرح دعای صباح با نام «مفتاح الفلاح و مصباح النجاح» منسوب به امیرالمؤمنین علیه‌السلام که نسخه آستان قدس در 1269 قمری به قلم «محمد صادق خبوشانی» کتابت شده و وقفی احمد فاضل در 1265 قمریست، شرح دعای جوشن کبیر با نام «شرح الأسماء» به کتابت 1267 قمری، و شرح حدیث علوی، از جمله شروح ادعیه است.

خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: