کد خبر: 32261
تاریخ انتشار: جمعه, 01 دی 1396 - 22:08

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

کتابخانه های عمومی

نشست قم‌پژوهی برگزار شد

منبع : لیزنا
مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم با اشاره به ضرورت تشویق جامعه به مطالعه، گفت: نیازسنجی مناسب می‌تواند معضل بی‌توجهی جامعه به کتاب و کتابخوانی را رفع کند.
نشست قم‌پژوهی برگزار شد

به گزارش لیزنا بر اساس اعلام روابط عمومی اداره کل کتابخانه‌های عمومی قم، سیصد و سومین جلسه بنیاد قم‌پژوهی با موضوع بررسی وضعیت کتابخانه‌های عمومی استان قم با حضور مهدی محمدی شجاعی، دبیر مکتا؛ حجت‌الاسلام‌ جباری، مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم و جمعی از استادان علم اطلاعات و دانش شناسی و و مسئولان و پژوهشگران برگزار شد.

حجت‌الاسلام‌ جباری در این نشست گفت: اهمیت کتاب و کتابخوانی قدمتی به تاریخ تمدن بشر دارد و به زمان اختراع خط و حفظ منابع مکتوب برمی‌گردد. نخستین کتابخانه‌ها در تمدن سومر پدید آمده و اولین کتابخانه در جهان متعلق به ۲ هزار و ۷۰۰ سال قبل از میلاد مسیح (ع) است.

جباری افزود: در ایران نیز قدیمی‌ترین کتابخانه مربوط به دوره پیش از اسلام است؛ نیشابور، مراغه و ری به‌عنوان پایگاه‌های دانش و علم دارای کتابخانه‌هایی بودند که به نگهداری اسناد و نگاشته‌ها می‌پرداختند.

کتابخانه‌ها نشانه رشد و بالندگی جوامع هستند

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم تصریح کرد: در همه دنیا کتابخانه‌ها جایگاهی والایی دارند و نشانه بالندگی و رشد هر کشوری محسوب می‌شوند و کتابخانه همواره یکی از نمادهای فرهنگی جوامع به‌شمار می‌آید.

وی کتابخانه را بهترین مأمن برای نگهداری و حفظ تمدن بشری دانست و ادامه داد: باوجود مراکز بزرگی مانند کتابخانه آیت‌الله مرعشی در قم و حفظ کتاب‌هایی ۱۰۰۰ ساله می‌توانیم فرهنگ خود را به رخ جهان بکشیم و تمدن پیشرفته خود را به دنیا عرضه ‌کنیم.

جباری گفت: کتابخانه‌ها گنجینه‌ای برای حفظ اسناد، منابع و ذخایر گران‌قدر فرهنگی به شمار می‌روند.

قم، شهر هزار کتابخانه

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم ادامه داد: در کشور ایران به همت علما، کتابخانه‌های زیادی به‌صورت شخصی یا عام‌المنفعه در دوران اخیر تأسیس شده است و قم را شهر هزار کتابخانه می‌نامند.

جباری یادآور شد: بعد از احداث کتابخانه مرحوم آیت‌الله حائری یزدی به برکت حضور علما، کتابخانه‌های متعددی در این شهر مقدس پایه‌ریزی شد و حتی محل فعلی مرکز قرآن و عترت کتابخانه حضرت امام خمینی (ره) نیز ازاین‌دست مراکز است.

وی اظهار داشت: کتابخانه‌های عمومی نیز در کنار کتابخانه‌های تخصصی به آحاد مردم، فارغ از سن و جنس و طبقه و گرایش‌های سیاسی و جایگاه اجتماعی خدمات ارائه می‌کنند و هیچ محدودیتی ندارد.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی استان قم با اشاره به فعالیت ۱۰ کتابخانه مشارکتی در این استان، گفت: در قم ۲۳ کتابخانه عمومی فعال زیر نظر اداره‌ کل کتابخانه‌های عمومی استان در حال فعالیت است که ۱۳ باب آن در شهر قم و بقیه در بخش‌های اطراف مستقر است.

وی تصریح کرد: برخی کتابخانه‌های عمومی نیز به‌طور مستقل فعالیت می‌کند و به ارائه خدمات به جامعه می‌پردازد.

جباری بیان کرد: به‌کارگیری افرادی با تحصیلات کتابداری در کتابخانه‌های عمومی قم یکی از ویژگی‌های این مراکز است.

وی تأکید کرد: مقام معظم رهبری (مدظله‌العالی) کتابداران را مشاورانی امین نامیدند و این امر، رسالت مهمی را بر عهده کتابداران می‌نهد تا برای انتخاب منابع اطلاعاتی در خدمت جامعه باشند.

کمبود کتابخانه در شهر هزار کتابخانه

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم خاطرنشان کرد: کمبود کتابخانه در قم یکی از دغدغه‌های جدی این منطقه است و بر این اساس ساخت کتابخانه‌های جدید را در مناطق کم برخوردار قم آغاز کرده‌ایم.

وی یادآور شد: در خیابان نوبهار از خیابان‌های قدیمی قم کتابخانه زیبایی ساخته‌شده است که مراحل پایانی را می‌پیماید و به‌زودی به‌عنوان تنها مرکز فرهنگی این منطقه به ارائه خدمت می‌پردازد.

جباری گفت: همچنین کتابخانه مرکزی قم نیز توسط اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی در خیابان امام خمینی (ره) در حال احداث است که در سال آینده به بهره‌برداری می‌رسد.

وی تأکید کرد: کتابخانه عمومی، تنها مرکزی برای مطالعه کتاب‌های درسی و کنکور نیست، بلکه اولویت نهاد کتابخانه‌های عمومی بالا بردن سرانه مطالعه در جامعه است.

مدیرکل کتابخانه‌های عمومی قم افزود: همه کتابخانه‌های کشور به سامانه‌ای یکپارچه متصل‌اند و سامانه «سامان» کتاب‌ها را در سطح کشور در دسترس علاقه‌مندان قرار می‌دهد.

وی گفت: نیازسنجی مناسب می‌تواند معضل بی‌توجهی جامعه نسبت به کتاب و کتابخوانی را رفع کند؛ متأسفانه کتابخوانی اوضاع نامطلوبی در کشور دارد و باید مشوق‌هایی را برای دعوت اقشار به مطالعه در نظر بگیریم.

وی در بخش دیگری از این برنامه با اشاره به اهمیت توجه به نویسندگان برای خلق آثار ماندنی، بیان کرد: با توجه به مغفول ماندن اهمیت نویسندگان در جامعه، یکی از مهم‌ترین فعالیت‌های کتابخانه‌های عمومی، ایجاد پل ارتباطی میان نویسندگان و خوانندگان است.

جباری با اشاره به حضور برگزیدگان دوره‌های مختلف جایزه کتاب سال در استان قم، افزود: معرفی این نویسندگان و توانمندی‌هایشان از فعالیت‌هایی است که جامعه را به کتاب و کتابخانه علاقه‌مند می‌کند.

وی افزود: کتاب و کتابخوانی امری مقدس است و خداوند متعال، تعالیم خود را از طریق کتاب به بشر منتقل کرده است.

خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: