داخلی
»مطالب کتابداری
»کتابخانه های عمومی
برگزاری فعالیتهای خلاقانه در بخشهای کودک کتابخانههای عمومی اوز فارس
به گزارش لیزنا بر اساس اعلام روابط عمومی اداره کتابخانه های عمومی لارستان، شهر اوز در لارستان فارس، چندسالی به خاطر اقدامات چشمگیر در زمینههای فرهنگی و توجه به کودکان مطرح است؛ بهطوریکه این شهر در سال 89، به دلیل انجام فعالیتهای بنیادین و مؤثر در حوزه کودکان، عنوان «شهر دوستدار کودک» را ازسوی سازمان جهانی یونسکو به دست آورد، همچنین در سال گذشته در سومین دوره جشنواره پایتخت کتاب ایران، توانست عنوان «اولین شهر خلاق در ترویج کتابخوانی» را از آن خود کرد.
کسب عناوین ملی و بینالمللی این شهر به یقین تا حد بسیاری مرهون تلاشهای دو کتابخانه عمومی این شهر است؛ کتابخانههایی که با انجام برنامههای گوناگون از کسوت کتابخانههای منفعل خارج شده و به مکانهایی فرهنگی و مأمنی امن و دوستداشتنی برای کودکان و جوانان اوز تبدیل شدهاند.
همانگونه که از گفته محمد معتمدیان رئیس اداره کتابخانههای عمومی لارستان برمیآید دو کتابخانه عمومی «اندیشه» و «بانو صفیه خضری» اوز تمرکز فعالیتهای خود را بر روی برنامههایی ویژه کودکان و نوجوانان قرار دادهاند؛ بهطوریکه افزون بر فعالیتهای متداول خود و ترویج کتابخوانی برای تمامی سنین، با اجرای برنامههای خلاقانه در بخشهای کودک باعث حضور هرچه بیشتر کودکان و خانوادهها در کتابخانههای عمومی شدهاند.
این در حالی است که در شهر اوز در زمینه ساخت کتابخانه ویژه کودک نیز پیش قدم شده است و با همت خیران نیکاندیش این شهر کلنگ دو کتابخانه عمومی «ام الخیر» و «بخش تخصصی مادر و کودک کتابخانه عمومی اندیشه» نیز در طی یکسال گذشته بر زمین خورده است تا در کنار دو کتابخانه عمومی این شهر و کتابخانه تخصصی «بانو، کودک و نوجوان» شهر اوز، حال و روز خوشی را برای کودکان این شهر رقم بزنند.
در همین راستا فوزیه زارع مسئول کتابخانه عمومی اندیشه اوز با اشاره به اینکه کتابخانه عمومی اندیشه چند سالی است که بیشتر فعالیتهای خود را بر بخش کودک و نوجوان متمرکز کرده است، بیان کرد: بخش کودک کتابخانه اندیشه، اولین بخش کودک مجزا در استان فارس است که در سال 1390 باهزینه خیرین و حمایت انجمن دوستداران کودک اوز افتتاح شد.
وی با بیان اینکه یکی از ویژگیهای بخش مادر و کودک کتابخانه اندیشه، حضور مادران در کنار فرزندان است، از توجه هرچه بیشتر مادران به مقوله کتاب و کتابخوانی یاد کرد و گفت: در بخش کودک کتابخانه اندیشه هر روز برای کودکان و نوجوانان کلاسهای آموزشی برگزار میشود که از جملهآن ها برپایی کلاسهای کتابخوانی و کاردستی و نقاشی در روزهای زوج برای کودکان زیر هفتسال و در روزهای فرد برای کودکان بالای هفت سال است، همچنین برنامه «کتابخوانی در فضای باز» نیز هر چهارشنبه برگزار میشود.
زارع با اشاره به برگزاری جشن بزرگ کودکان به زبان محلی، گفت: به مناسبت گرامیداشت روز قلم و روز ملی ادبیات کودک و نوجوان، برنامه ویژهای با حضور 100 کودک و نوجوان با هدف پاسداشت ارزشهای بومی و زبان مادری این شهر به کودکان و حفظ این زبان و فرهنگغنی اوز از طریق انتقال آنها به نسل بعد با همکاری نمایندگی فرهنگ و ارشاد اسلامی اوز برپا شد. افزون بر این همچنین در سال جاری جشنواره «پدر کتاب و کودک» نیز در کتابخانه اندیشه در فضای باز برگزار شد که ویژگی اصلی آن قصهگویی پدران برای بچهها بود.
مسئول کتابخانه عمومی اندیشه اوز همچنین با تصریح اینکه به مناسبتهای مختلف برنامههای گوناگونی در کتابخانه برگزار میشود، از اجرای طرحی جامع با همکاری انجمن دوستداران کودک خبر داد و گفت: جشنواره بزرگ «نخل» با همکاری کتابخانه عمومی اندیشه و انجمن دوستداران کودک اوز برگزار میشود که در این جشنواره مسئولیت بخش های ادبیات و کودک با کتابخانههای عمومی اندیشه است.
وی با تصریح اینکه در راستای برگزاری تئاتر آئینی در جشنواره نخل، داستانهای بومی گردآوری شده است، گفت: تاکنون تمام آثار نویسندگان ایرانی که درباره جنوب و به ویژه نخلستانهای بومی این منطقه نوشته شده است، جمعآوری کردیم تا بتوانیم با استفاده از آنها متن نمایش آئینی نخل را تنظیم کنیم و قرار براین است که اعضای کتابخانه این نمایش آئینی را با زبان بومی اوزی در اختتامیه جشنواره اجرا نمایند.
فوزیه زارع در ادامه همچنین با اشاره به اینکه بخش تخصصی پژوهشی مادر و کودک کتابخانه اندیشه اوز نیز با همت خیرین اوز در حال ساخت افزود: به یقین با ساخت این بخش، فعالیتهای بخش مادر و کودک کتابخانه با قوت بیشتری دنبال خواهد شد.
به گفته وی در این کتابخانه همچنین برنامه های گوناگونی نیز ویژه خانوادهها و جوانان برگزار میشود، که از جمله آنها برگزاری حلقههای مطالعاتی در رشتههای مختلف برای نقد و بررسی کتابها، اجرای تئاتر قصههای درگوشی به کارگردانی گروه صحنه ویژه جوانان ، برگزاری کارگاه فلسفه با تدریس استاد مسعود زنجانی و برگزاری نشستهای مختلف کتابخوانی ومعرفی کتاب است.
در همین رابطه فریناز تورانی مسئول کتابخانه عمومی بانوصفیه خضری اوز نیز با اشاره به اینکه عمده فعالیت های کتابخانه بانو صفیه خضری، اجرای برنامههای کودک است، گفت: کتابخانه عمومی بانوصفیه خضری در حدود یک سال است که افتتاح شده و در این یکسال فعالیتهای متنوعی را در زمینه کودک و نوجوان انجام داده است. وی با بیان اینکه هدف اصلی این کتابخانه ترویج و ترغیب کودکان به مطالعه است، افزود: هدف بر این است که بر روی نسل آینده برنامهریزی کنیم تا بتوانیم علاقه به کتابخوانی را در کودکان ایجاد نماییم.
تورانی برگزاری جلسات قصهگویی، معرفی و جمعخوانی کتاب و ساخت کاردستی از شخصیت های داستانها برنامههای همیشگی کتابخانه دانست و گفت: افزون بر این حلقههای مطالعاتی شاهنامه خوانی، مثنویخوانی و گلستان خوانی ویژه نوجوانان نیز تشکیل شده که جلسات آنها هر هفته پنجشنبهها در کتابخانه برگزار می شود. همچنین برنامههایی از قبیل مسابقه داستاننویسی و قطعه ادبی کوتاه، بهترین جمله و بازیهای فکری نیز در کتابخانه اجرا میشود.
وی با پایان اینکه درتلاشیم تا با اجرای برنامههای متفاوت کودکان را به حضور هرچه بیشتر در کتابخانه ترغیب کنیم، یادآور شد: یکی از برنامههایی که در کتابخانه برگزار شده و مورد استقبال خوب کودکان قرار گرفت، نوشتن نامه با مداد شمعی به عزیزترین افراد زندگی بود که در این برنامه اعضا دلنوشتههای خود برای خانوادههایشان را با مدادشمعی بر روی کاغذ میآورند و کتابخانه این نامهها را پست کرده و به دست خانوادهها میرساند.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.