داخلی
»برگ سپید
معرّفی اثر
«کتابشناسی و مقالهنامههای تخصصی چاپ» با هدف شناسایی و معرّفی منابع منتشرشده در زمینه چاپ، از دو مقدمه با عنوان «به نام آنکه جان را فکرت آموخت»، «تقریظ استاد اسماعیل دمیرچی»، و پنج بخش به ترتیب: «بخش اول: کلیات (مقدمه، هدف، روش)»، «بخش دوم: کتابها»، «بخش سوم: پایاننامهها»، «بخش چهارم: مقالهها» و «بخش پنجم: نشریات تخصصی» تشکیل شده است. در «به نام آنکه جان را فکرت آموخت»، حجت الاسلام والمسلمین دکتر رسول جعفریان، رئیس اسبق کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، به انتشار آثار کتابشناسانه و اهمیت این امر پرداخته است و در پایان، ضمن سپاسگزاری از استاد قاسم صافی، بیان میکند: «تأسیس موزه چاپ در کتابخانه مجلس میطلبید تا کار کتابشناسانه در حوزه چاپ نیز انجام شود و کنار موزه، راهنمایی برای علاقهمندان به آگاهی از منابع دانش و فن این صنعت و هنر در دسترس باشد.». در «تقریظ استاد اسماعیل دمیرچی»، استاد اسماعیل دمیرچی با اشاره به ظهور رایانه و تأثیر آن بر چاپ و تشریح اهمیت کتابشناسیها، کارِ استاد صافی را ستایش کرده است.
در «بخش اول: کلیات (مقدمه، هدف، روش)»، دکتر قاسم صافی درباره موضوع کتاب و سبب تألیف آن، کتابشناسی تخصصی چاپ، چگونگی تنظیم کتاب و روش استفاده از آن توضیح دادهاند. در کلیات (مقدمه)، پدیدآور اثر، درباره نقش صنعت چاپ و خدمات مبتکرین و مربیان این صنعت، تاریخچه نخستین چاپخانه در ایران، و سبب تألیف اثر مطالبی نگاشته است. اهمیت موضوع فراهم آوردن شناسنامهای جامع در چگونگی روند صنعت چاپ و ثبت مشخصات ماحصل زحمات و مسایل و نواحی مربوط به آن در یک مجموعه، به عنوان سبب تألیف اثر بیان شده است.
دکتر قاسم صافی درباره تهیه و اهمیت «کتابشناسی و مقالهنامههای تخصصی چاپ» اظهار داشته است: «کتابشناسی در هر موضوع عموماً از ویژگیهایی برخوردار است که هر پژوهشگر، نیاز به آن را کاملاً احساس میکند. گذشته از این، انبوهی از آثار منتشرشده به زبانهای مختلف درباره هر موضوع وجود دارد که پژوهشگران به تدوین کتابشناسی پارهای از آن موضوعها پرداختهاند و جای خالی بسیاری از موضوعها هنوز خالی است. نوشتههایی که تا به حال در رابطه با صنعت چاپ و نشر در قالب کتاب، مقاله، سخنرانی و پایاننامه به طبع رسیدهاند از آن زُمره است که تاکنون به صورت کتابی مدوَّن که جامع کتابشناسی این موضوع باشد، فراهم نشده است».
چگونگی تنظیم کتاب و روش استفاده از «کتابشناسی و مقالهنامههای تخصصی چاپ» به این شرح است: مدخلهای کتابشناسی، نخست با استفاده از یک تقسیمبندی موضوعی به ترتیب: کتابها، پایاننامهها، مقالهها، نشریات ادواری تخصصی و نظایر آن فراهم آمده است و سعی بر آن بوده که منابع مربوط به موضوع در دامنه این کتابشناسی، ارتباط دقیق داشته باشد. در مرحله بعد، مدخلها بر مبنای نویسندگان منابع تنظیم شده و آنجا که نگارنده نوشتهای، مشخص نبوده، ناشر یا مؤسّسه انتشار دهنده اثر، مدخل قرار گرفته یا علامت (؟) جایگزین شده است. بنابراین، برای یافتن مشخصات منابع، در مرحله اول میتوان از طریق ملاحظه نام نویسنده آثار که مدخل قرار گرفته و ترتیب الفبایی دارد کمک گرفت. در مرحله بعد، از نمایه عنوان منابع استفاده کرد که در پایان کتاب بر اساس نظم الفبایی با ذکر ارجاع به صفحه مدخلها آورده شده است.
در بخش دوم: «کتابها»، اطلاعات کتابشناختی 70 کتاب آورده شده است. برای هر رکورد در این بخش، اطلاعات زیر ارایه شده است:
شماره ردیف. نام خانوادگی پدیدآور (ان)، نام:
عنوان کتاب. محل نشر: ناشر، تاریخ انتشار.
مثال: 1. آذرنگ، عبدالحسین:
آشنایی با چاپ و نشر. تهران: سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاهها (سمت)، 1375.
در بخش سوم: «پایاننامهها»، اطلاعات کتابشناختی 29 پایاننامه آورده شده است. برای هر رکورد در این بخش، اطلاعات زیر ارایه شده است:
شماره ردیف. نام خانوادگی پدیدآور، نام:
عنوان پایاننامه. استاد راهنما: نام و نام خانوادگی. شهر محل تحصیل: دانشگاه محل تحصیل، سال دفاع.
مثال: 1. افلاطون، فریبا:
تکنیکهای چاپ دستی. استاد راهنما: جعفر روحبخش. تهران: دانشگاه هنر، 1367.
در بخش چهارم: «مقالهها»، اطلاعات کتابشناختی 174 مقاله آورده شده است. برای هر رکورد در این بخش، اطلاعات زیر ارایه شده است:
شماره ردیف. نام خانوادگی پدیدآور (ان)، نام:
«عنوان مقاله». عنوان نشریه. شماره مسلسل، ماه و سلسله انتشار: شماره صفحه یا صفحات.
مثال: 1. آذرنگ، عبدالحسین:
«سیاست نشر کتاب در ایران». نگاه نو. ش 1، مهر 1370: 106- 114.
در بخش پنجم: «نشریات تخصصی»، اطلاعات کتابشناختی 35 نشریه تخصصی آورده شده است. برای هر رکورد در این بخش، اطلاعات زیر ارایه شده است:
شماره ردیف. عنوان نشریه
مدیر: نام و نام خانوادگی
مثال: 1. آوند (ماهنامه انجمن صنایع سلولزی بهداشتی ایران)
مدیر: سیفالله ملکی
گفتنی است در بخش پنجم: «نشریات تخصصی»، نشریاتی که اکنون منتشر نمیشوند و نمونههایی از آن در «موزه چاپ» کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی نگهداری میشوند با علامت ستاره (*) مشخص شدهاند.
در مجموع، در این اثر، اطلاعات کتابشناختی 273 اثر مرتبط با حوزه موضوعی «چاپ» آورده شده است. علاوه بر این، اطلاعات کتابشناختی 35 عنوان نشریه تخصصی چاپ نیز آورده شده است.
بخش پایانی کتاب، شامل نمایههای «کتابها»، «پایاننامهها»، و «مقالات» است. «گزیده منابع و مآخذ» مورد استفاده شده نیز آورده شده است. با توجّه به نوشتههای پدیدآور اثر درباره «گزیده منابع و مآخذ»، هر کتاب، مقاله، نشریه، و پایاننامه که در این کتاب معرّفی شده، خود یک مورد کتابشناسی است و بهعنوان مأخذ و منبع پدیدآور مورد استفاده واقع شده و نیز هر شناسه، خود راهنمایی بر شناخت دیگر منابع بوده است.
امتیازهای اثر
در مورد امتیازهای اثر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
کاستیهای اثر
در مورد کاستیهای اثر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
مشخصات اثر:
صافی، قاسم. کتابشناسی و مقالهنامههای تخصصی چاپ. تهران: کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، 1391.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.