داخلی
»مطالب کتابداری
»کتابخانه های عمومی
برگزاری مراسم رونمایی «دوستدارمهای پنهانی» با حضور سعید اوحدی و ناصر فیض
به گزارش لیزنا بر اساس اعلام رسانه خبری سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، آیین رونمایی از کتاب «دوست دارمهای پنهانی» با حضور سعید اوحدی رییس، محمود صلاحی رییس سابق، امیر عبدالحسینی معاون هنری و مصطفی بیات مدیر مرکز مشارکتهای مردمی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران، حجتالاسلام علی کمساری معاون فرهنگی، هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) و جمعی از شاعران از جمله مصطفی محدثی خراسانی، ناصر فیض، رضا اسماعیلی، محمد سعید میرزایی، غلامرضا سلیمانی، فاطمه موسوی، سارا جلوداریان و حسین متولیان روز یکشنبه ۲۴ تیرماه در مرکز مشارکتهای فرهنگی سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران برگزار شد.
موسوی: طارمی شاعر عاشقانههای نجیب است
فاطمه موسوی شاعر و منتقد نخستین سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به نام کتاب گفت: کتاب تازه خانم طارمی کتاب خوشسیما و خوشاسمی است. من دو دهه است که او و شعر او را میشناسم و اگر بسیاری از شاعران تازه با اشعار عاشقانه او آشنا شدند، من سالها پیش با این سوی او آشنا بودم. اشعار عاشقانه نجیب که در بستر ساختار درستی بیان میشوند.
وی افزود: او علاوه بر موضوعات مختلف از جمله آیین، دفاع مقدس، حماسه، کودک و نوجوان و عاشقانه، قالبهای گوناگون را هم تجربه کرده. از قالب کهنی چون غزل تا شعرهای نیمایی و همان گونه که از پس اوزان سخت به خوبی بر آمده، از پس موسیقی درونی شعر نیمایی نیز به بهترین شکل بر آمده است.
اوحدی: باید به شعر، آنگونه که شایسته است اهمیت دهیم
سعید اوحدی رییس سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران دیگر سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به شان بالای شاعران در آموزههای دینی و فرهنگ ایرانی گفت: بزرگان ما همواره شاعران را بر صدر مجلس مینشاندند.
سعید اوحدی ادامه داد:خوشحالیم که این مراسم در روز ولادت حضرت فاطمه معصومه (س) برگزار میشود. اسلام همواره از حضور زنان در فعالیتهای اجتماعی استقبال کرده است. در روزگاری که جاهلیت عرب، زنان خود را زنده به گور میکرد، نخستین بانوی اسلام، حضرت خدیجه (س) فعال و کارآفرین بودند. پس از آن هم با آمدن حضرت فاطمه (س) حتی سورهای برای زنان نازل شد. پس از آن نیز اگر در واقعه عاشورا بانو زینب کبری (س) نبود، حماسه کربلا نمیماند. «سر نی در نینوا میماند اگر زینب نبود / کربلا در کربلا میماند اگر زینب نبود»
وی افزود: در این میان شعر هم نقش بهسزایی داشت. امام زینالعابدین شاعران مسلمان را گرد هم جمع میکردند و از آنها میخواستند درباره نقش اسلام و به ویژه واقعه کربلا شعر بگویند. در دوره معاصر و در جنگ تحمیلی هم این حماسهسراییها هم به رزمندگان، هم به آزادگان و هم به خانوادههای شهدا کمک شایان توجهی کرد.
رییس سازمان فرهنگی هنری در پایان گفت: همان گونه که شعر، این برخورد بیواسطه با مخاطب برای رهبر انقلاب پر اهمیت است که طولانیترین دیدارهایشان را به شاعران اختصاص میدهند، ما نیز در بستر فرهنگی که برایمان فراهم است باید به شعر، آنگونه که شایسته است اهمیت دهیم.
فیض: طارمی تحت تاثیر جریانات زودگذر و اتفاقات سطحی نیست
ناصر فیض شاعر و طنز پرداز نیز در این مراسم سخنرانی کرد. وی با اشاره به خیل فراوان شاعران در کشور گفت: اخیرا آماری منتشر شده بود که تعداد شاعران ایرانی بیش از ۳۰۰ هزار نفر است. مطرح شدن در میان این همه اسم، کار سادهای نیست و کسی که نامش شناخته میشود، یعنی حائز صلاحیتهایی است.
وی درباره آثار فاطمه طارمی گفت: یکی از ویژگیهای اصلی آثار طارمی که باعث شده شعرهایش تاریخ مصرف نداشته باشند این است که او تحت تاثیر جریانات زودگذر و اتفاقات سطحی و ناگهانی قرار نمیگیرد. در دنیای امروز، قالب کهن غزل را انتخاب میکند، غزل کلاسیک و نه غزل پستمدرن و با ساختار شعر کلاسیک، حرفهای نو میزند.
این شاعر و طنزپرداز گفت: دیگر جذابیت آثار طارمی این است که زنانگی را میتوان در شعرهایش دید. اشعار باید خود شاعر باشند و از زبان شاعر بیایند. طارمی در بیان عشق نیز تعریفی را ارائه میدهد که برای خودش است و از زبان خودش است. تعریف طارمی از عشق، بکر است.
حجتالاسلام کمساری: شعر طارمی زبان حال خود و نمایانگر وجوه زنانه او است
حجت الاسلام علی کمساری معاون فرهنگی، هنری و ارتباطات موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی (س) دیگر سخنران این مراسم بود. وی درباره فرایند آفرینش یک اثر هنری گفت: در فلسفه هنر برای خلق یک اثر هنری سه مرحله لازم است. مرحله اول انفعال نفس است که غیر اکتسابی است و به این معناست که نفس هنرمند باید از چیزی ضربه بخورد. مرحله دوم رفتن به اندیشه و مرحله سوم خلق اثر است. شاعر باید خودش باشد و اثر خودش را تولید کند و حتی اگر سفارشی قرار است کاری انجام دهد، باید این انرژی بیرونی در مرحله آخر و صرفا بر پوسته تولید اثر، تاثیر بگذارد.
وی افزود: طارمی را سالهاست که میشناسم و شعر طارمی زبان حال خود و نمایانگر وجوه زنانه او است. این نشان میدهد که او در پروسه خلق اثر، هر سه مرحله را درست و آنگونه که باید باشد طی میکند و تحت تاثیر وجوه بیرونی قرار نمیگیرد.
اسماعیلی: عاشقانههای طارمی در ستایش عشق است، نه معشوق
رضا اسماعیلی شاعر و منتقد نیز در این آیین به سخنرانی پرداخت. وی با اشاره به دستهبندی گسترده اشعار عاشقانه گفت: یکی از زیباترین و لطیفترین گونههای شعر عاشقانه، عاشقانهاندیشی و عشقاندیشی و ستایش عشق است. طارمی در اشعارش عشق را به عنوان یک امر مقدس ستایش کرده است.
وی افزود: بسیاری از بانوان شاعر به اشتباه و از سر حیا نقاب به چهره میزنند و در قالب یک مرد، از عشق میگویند. عشقی که دیگر نمیتواند کارکرد اصیل خود را داشته باشد. چیزی که باعث شد ما تعریف نجیبانه زنانه از عشق را در شعرها کمتر ببینم. طارمی در عشق بیپروا نیست و با تمام زنانگیاش و بینقاب عاشقانه میگوید.
صلاحی: شعر دین خود به بشریت را ادا کرده است
محمود صلاحی رییس سابق سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران دیگر سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به هنر شعر به عنوان یک هنر اصیل گفت: در میان تمامی هنرها این شعر است که دین خود به بشریت را ادا کرده است. در همه بزنگاههای تاریخی این شعر بود که بیشترین تاثیرگذاری و همراهی را با مخاطب داشت. در مسئولان نظام کارشناستر از مقام معظم رهبری نداریم، ایشان طولانیترین نشستهایشان را با حضور شاعران برگزار میکنند و این دلیل روشن دیگری بر اهمیت این هنر گرانقدر است.
او اضافه کرد: با وجود آنکه ما شاعران فراوانی داریم، اما این تعداد شاعر هنوز برای کشور ما و برای این غنای فرهنگی ما کم است. کشور کوچکی چون تاجیکستان که ریشههای ادبی مشترکی نیز با ما دارد، سالها هزینه فراوانی برای تربیت شاعر میکند. ما نباید از این استعداد نهفته به ویژه در دختران و پسران جوانمان غافل شویم.
وی در پایان سخنان خود گفت: با شناختی که من در این چند سال در سازمان فرهنگی هنری شهرداری تهران داشتم و با توجه به اینکه اکنون کسی مدیریت این مجموعه را بر عهده دارد که فرهنگ و هنر را به درستی میشناسد و بهترین سالهای زندگیاش را در اسارت دیکتاتوری گذرانده که بالاترین دیکتاتورهاست، میدانم که این سازمان میتواند بستر مناسبی برای حمایت و هدایت از شاعران جوان باشد. امیدوارم این استعدادهای پربار ایران هر یک به نحوی تبلور کنند، رشد کنند و ما صدای درونشان را در قالب شعر بشنویم.
میرزایی: طارمی، شاعری یکبعدی نیست
محمد سعید میرزایی آخرین سخنران این مراسم بود. این شاعر و منتقد درباره مجموعه شعر «دوستدارمهای پنهانی» گفت: این مجموعه از این نظر قابل تامل است که یک شعر جوان، زبان رسمی را برای بیان شعرش انتخاب کرده و با وجود آنکه این انتخاب او را محدودتر خواهد کرد، تا پایان بر آن وفادار مانده و صدای خودش، صدایی که از عمق جان یک زن میآید را به گوش مخاطب میرساند.
وی افزود: اشعار او در عاطفهمندی و گفتمان عاطفی قابل توجه است. هر چند نقصهایی نیز در ساختار دارد، ولی همچنان بخش جذابیتهای مجموعه بر ضعفهایش میچربد.
این شاعر و منتقد در پایان سخنان خود گفت: مهمترین نکته در مواجهه با فاطمه طارمی این است که او شاعری یکبعدی نیست و در همین مجموعه نیز که بنا بوده تا تنها اشعار عاشقانهاش را منتشر کند، آن را نشان داده. این چند بعدی بودن هم در انتخاب قالب و هم انتخاب لحن و موسیقی درونی قابل مشاهده است.
در پایان این مراسم با خوانش شعری از این مجموعه توسط فاطمه طارمی، از کتاب «دوست دارمهای پنهانی» رونمایی شد.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.