داخلی
»مطالب کتابداری
»گزارش
دومین پیشنشست کتابخانههای پزشکی کنگره متخخصان علوم اطلاعات برگزار شد
به گزارش لیزنا، در ابتدای جلسه، دکتر فضلی، دبیر نشست کتابخانههای پزشکی در کنگره پنجم، ضمن خوشامدگوئی به حضار، گزارشی از پیشنشست نخست ارائه کرد.
وی عنوان انتخاب شده برای نشست را «بازنگري و تبيين حرفه و رشته كتابداری اطلاع رساني پزشكی در وزارت بهداشت» معرفی کرد و از حضار خواست تا با ارائه دیدگاهها و نظرات خود به پربارتر شدن این نشست در کنگره پنجم کمک کنند.
در ادامه، دکتر محمد زرهساز، دبیر علمی کنگره پنجم، با ارائه گزارشی از نشستهای برگزار شده، پنل کتابخانههای پزشکی را یکی از پنلهای منسجم و هدفمند کنگرههای پیشین و همچنین کنگره پنجم معرفی کرد و از زحمات دبیران سابق و همچنین دکتر فضلی دبیر فعلی این پنل تشکر و قدردانی کرد.
مهرناز خراسانچی، دبیر اجرائی کنگره پنجم، نیز گزارشی از فعالیتهای اجرائی انجام شده ارائه کرد و از همه حاضران خواست تا در پویش «ما و آینده» شرکت کنند.
وی همچنین به آغاز فرایند ثبتنام فردی و گروهی اشاره و گزارشی نیز از وضعیت اطلاعرسانی رویدادهای کنگره در رسانههای گروهی و مجازی ارائه کرد.
پروانه مدیرامانی، دبیر سابق پنل و از فعالان حوزه کتابداری پزشکی، ضمن خوشامدگوئی به حضار، تشکیل این نشست در حاشیه همایش دو روزه مدیران اطلاعرسانی و منابع علمی دانشگاههای علوم پزشکی در شهر مشهد را فرصت مغتنمی دانست و اعلام کرد: همگی موظفیم تا هر روز به فکر ارتقاء حرفه خود باشیم.
دکتر قاضی میرسعید پیشکسوت حوزه کتابداری پزشکی نیز در سخنان خود آینده را متأثر فناوریهای اطلاعاتی دانست و نقش کتابداران را در چشمانداز آینده جامعه اطلاعاتی مهم ارزیابی کرد.
وی ضمن برشمردن کارکردهای جامعه اطلاعاتی در آینده، نقش کتابداران را در این چشمانداز تبیین کرد.
دکتر قاضی میرسعید همچنین به مشکلات و چالشهای موجود برای کمرنگ کردن این حرفه اشاراتی داشت.
وی جلوگیری از توسعه گروههای کتابداری پزشکی توسط شورای گسترش وزارت بهداشت و اختلال در جایگاه استخدامی حرفهمندان را از جمله این چالشها برشمرد.
این استاد پیشکسوت افزود: علائم نشان میدهد که جهان آینده به این حرفه و رشته نیاز دارد اما رخدادهای پدید آمده نشاندهنده شناخت ناکافی مدیران از این رشته و حرفه در ایران است.
وی از اعضای بورد رشته کتابداری پزشکی در وزارت بهداشت تقاضا کرد تا به مطالبات جامعه کتابداری پزشکی برای آگاهی از برنامه مقاطع مختلف رشته برای انطباق با آینده پاسخ دهند.
دکتر محسن نوکاریزی، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی، ضمن ابراز خوشحالی از حضور در این نشست اعلام کرد: کل حرفه را به شکل یک درخت میبینم و احساس نیاز میکنم که به حرفه کمک کنم تا آینده خوبی برای رشته و حرفه قابل تصور باشد. اگر چنین دیدگاهی در حرفه به وجود آید میتوان پایداری و اتحاد را به دست آورد و میتوان به آینده امیدوار بود و گرنه آسیب میبینیم.
دکتر شعله ارسطوپور، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی و رئیس انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران (شاخه خراسان)، نیز در صحبتهای خود به انسجام کتابداران حوزه پزشکی اشاره و عنوان کرد: ما در حرفه کمتر شاهد فعالیت چنین جمع منسجمی از متخصصان در یک حوزه تخصصی هستیم. ما در ایران گردهمایی کتابداران کتابخانههای تخصصی را کمتر شاهد هستیم و جمع کتابداران پزشکی از این جهت بسیار نویدبخش است. با توجه به مباحث طرح شده به نظر میرسد خوب است رویکرد پنل به شکل عملیاتیتر تعریف و اهمیت این حرفه مشخص شود. چنانچه از رویکرد علمی استفاده شود این احتمال وجود دارد که مدیران وزارتخانه که از فرهیختگان هستند نیز از راهحلها استقبال کنند. در این جمع کتابداران متخصص داریم که میتوانند به کاربران خدمات مبتنی بر نیاز ارائه دهند و برای مثال در میان کادر درمان حضور فعال داشته باشند.
دکتر مجتبی کفاشان، عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد، در سخنان خود رویکرد مدیریتی جاری را کمرنگتر شدن و میهمتر شدن مرز میان مدیران صف نسبت به نیروهای ستادی معرفی کرد که میتواند هم مزایا و هم معایبی داشته باشد.
وی به بحث سرقت برخی از درسهای رشته توسط رشتههای دیگر اشاره کرد و افزود: این نکته مهم است اما باید توجه کرد که در رشته ما درسهایی وجود دارد که برونسپاری کردهایم و این موضوع میتواند نشاندهنده ضعف اساتید و اعضای هیئت علمی رشته در تدریس آنها باشد.
در ادامه جلسه دکتر ملکزاده (دانشگاه علوم پزشکی یاسوج)، دکتر زارعی (دانشگاه علوم پزشکی مشهد)، فاطمه ذاکری فرد (انجمن کتابداری و اطلاعرسانی خراسان)، دکتر رشیدی (دانشگاه علوم پزشکی ارومیه)، محمدی (مدیر اطلاعرسانی دانشگاه علوم پزشکی گلستان)، قانعی (دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد) و ازقندی (دانشگاه علوم پزشکی بیرجند) نظرات خود را ارائه کردند. برخی از موارد طرح شده عبارتست از: ضرورت مخاطبشناسی، بالاتر بودن رتبه پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی که رشته کتابداری دارند، توجه به داشتههای گذشته، ضعف ارتباطات به ویژه میان بدنه دانشگاهی و حرفه، حضور مدیران غیرمتخصص در رأس کتابخانهها، ضرورت همکاری بین رشتههای مشابه در ساختار وزارت بهداشت، ارتباط بیشتر با پزشکان، بیماران و مدیران، مطالبه از متولیان آموزش و بورد برای بازنگری در رشته و سرفصلها، افزایش اعتماد به نفس حرفهمندان، افزایش شناخت نسبت به آئیننامهها و مقررات استخدامی، خودداری از تفرقه و زیرآب زنی، سوق دادن دانشجویان دکتری به سمت کسب جایگاههای هیئت علمی پژوهشی و ضرورت تشویق کارهای مؤثر و سودمند در کنار نقد ضعفها و چالشها در حرفه کتابداری پزشکی
در پایان جلسه، دکتر محمدحسین دیانی استاد پیشکسوت دانشگاه فردوسی مشهد در سخنانی اظهار داشت: زمانه دیگر زمانه یک شغل برای یک عمر نیست و همه کتابداران باید در کنار شغل خود، یک حرفه دیگری نیز برای خود داشته باشند.
وی ترویج سواد و خواندن، ترویج مطالعه جهتدار و ترویج پژوهش را به عنوان سه فلسفه حرفه کتابداری دانست و بیان کرد: کتابداران پزشکی بیشتر درگیر فلسفه سوم هستند.
دکتر دیانی همچنین به منشور امید که شامل مجموعه فرمایشات مقام معظم رهبری است اشاره کرد و افزود: مقام رهبری در این منشور شش توصیه داشتهاند که اولین آنها دانش و پژوهش بوده و پنج توصیه دیگر هم منوط به همین توصیه اول وی است.
وی از کتابداران و مدیران کتابخانهها خواست تا برای توجیه تصمیمات و اقدامات خود به این منبع و سایر منابع بالادستی رجوع کنند.
لازم به یادآوری است نخستین پیش نشست کتابخانه های پزشکی پنجمین کنگره متخصصان علوم اطلاعات انجمن کتابداری و اطلاعرسانی ایران در روز چهارشنبه، ۱۰ مهرماه در کتابخانه مرکزی دانشگاه علوم پزشکی ایران برگزار شد ه بود.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.