داخلی
»مطالب کتابداری
»گزارش
همایش رسانههای اجتماعی و علوم کتابداری و اطلاع رسانی برگزار شد
به گزارش لیزنا، در ابتدا اعظم شاهبداغی، مدیر گروه کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، این همایش را خداحافظی با آخرین دوره کارشناسی کتابداری این دانشگاه و سلام و خوش آمد گویی به اولین دوره کارشناسی ارشد کتابداری این دانشگاه دانست.
در ادامه ارتباط تلفنی با سیروس زرگنج، عضو هیات علمی و کتابدار دانشگاه نوادا آمریکا، -که قرار بود در این همایش حضور پیدا کنند- برقرار شد. وی در ابتدای سخنان خود از اینکه نتوانسته است به ایران سفر کند از شرکت کنندگان در همایش عذرخواهی کرد. سپس به ارائه سخنرانی خود در مورد خدمات کتابخانه دانشگاه نوادا پرداختند و کارکردهای سایت و وبلاگ این کتابخانه را تشریح کرد.
سپس دکتر عباس نجاری، مدیر کل کانون جمع اندیشی و اجرای ایده (اتاق فکر) وزارت بهداشت و قائم مقام کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور، به سخنرانی پرداخت. ایشان با اشاره به اهمیت نقش کتابداران در انتقال و مدیریت دانش خواستار تلاش بیشتر کتابداران در در این زمینه ها شد.
در ادامه شرکت کنندگان در همایش به بازدید از بخش پوستر همایش پرداختند.
سپس پنل اول با حضور مریم پاکدامن، جواد افتاده، دکتر امیررضا اصنافی،عضو هیات علمی دانشگاه شهید بهشتی، آغاز شد. مریم اسدی مقاله خود را با عنوان "شبکه اجتماعی موبایل در کتابخانه های دانشگاهی: چالش ها و فرصت ها" ارائه داد. وی در ابتدا به تعریفی از رسانه های اجتماعی و شبکه های اجتماعی پراخت و سپس قابلیت ها و ویژگی های موبایل در خدمات کتابداری را بیان کرد.
نیره سادات سلیمان زاده نجفی مقاله خود را با عنوان "تلفن همراه: رسانه ای مفید در بهره گیری از کد QR در بازاریابی کتابخانه" ارائه کرد. و در خصوص تاریخچه پیدایش کد QR را مطالبی ارائه کرد. وی اینترنت را بزرگترین رقیب کتابخانه ها بیان کرد و استفاده از جدیدترین فناوری ها به ویژه کد QR را برای برتری در این رقابت ضروری دانست.
در ادامه دکتر اصنافی به حلقه های مطالعه آنلاین اشاره و آن را با مسابقه کتابخوانی مقایسه کرد. سپس زینب صفوی مقاله خود را با عنوان" مطالعه تطبیقی شبکه کتابخوان حرفه ای ایران با سه شبکه اجتماعی کتاب محور جهانی" ارائه نمود. صفوی با اشاره به اینکه رتبه ایران در هر سه شبکه اجتماعی کتاب محور بررسی شده در این پژوهش، از میانگین جهانی بالاتر است،این امر را نشان دهنده علاقه کاربران ایرانی به اینگونه شبکه ها دانست.
پس از پایان ارائه مقاله سوم پنل پرسش و پاسخ از ارائه دهندگان مقالات آغاز شد و سه ارائه دهنده این بخش به سوالات اعضای پنل و شرکت کنندگان پاسخ دادند.
بلافاصله پس از پایان پنل پرسش و پاسخ پنل اول، پنل دوم این همایش با حضور اعظم شاهبداغی، علی اکبر اکبری تبار و دکتر اصنافی آغاز شد.
بشیر توسلی اولین مقاله این پنل را با عنوان "سنجش سواد رسانهای دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1390" ارائه داد. وی در بتدا به ضرورت اجرای این طرح پرداخت و عنوان کرد که دانشجویان به عنوان قشر تحصیل کرده جامعه با سیل عظیمی از رسانه های اجتماعی مواجه اند که تنها با داشتن سواد رسانه ای می توانند درک درستی از محتوای پیامهای رسانه ها و تجزیه و تحلیل آنها داشته باشند. وی با این نتیجه گیری که مهارت سواد رسانهای دانشجویان کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان از وضعیت متوسطی برخوردار است ارائه خود را به پایان رساند.
مقاله دوم این پنل با عنوان "تاملي بر ضرورت پايدار پيوند رسانه های جمعی با پديده سواد رسانه ای وارائه راهكارهاي لازم براي آن" توسط محمدحسن شربتیان ارائه شد. وی در این مقاله به تعریف و مهارت های سواد رسانه ای از جنبه جامعه شناسی پرداخت و ضرورت های آموزش سواد رسانه ای را بیان کرد.
مقاله سوم با عنوان "بررسی وضعیت سواد رسانه ای کتابداران دانشگاه رازی کرمانشاه در استفاده از رسانه های اجتماعی" توسط مریم بازبین ارائه گردید. ایشان در این مقاله سه لایه سواد رسانه ای را از دیدگاه الیزابت تامن بررسی و بیان کرد. وی با این نتیجه گیری که میزان سواد رسانه ای در دانشکده های کشاورزی این دانشگاه در کمترین میزان و در دانشکده های دیگر در وضعیت متوسط بوده مقاله خود را به پایان رساند.
پس از پایان مقاله سوم پنل پرسش و پاسخ آغاز شد که در این در بخش دکتر اصنافی ضمن ابراز خرسندی از فرا دانشی بودن همایش به ویژگی های همایش در اشتراک دانش اشاره کرد. سپس پرسش و پاسخ از ارائه دهندگان مقالات آغاز شد و سه ارائه دهنده این بخش به سوالات اعضای پنل و شرکت کنندگان پاسخ دادند.
پس از صرف ناهار پنل سوم با حضور دکتر حمیدرضا رادفر، امیر مهدی عنبری و سودابه نوذری برگزار شد. اولین مقاله این پنل با عنوان "نقش رسانه های اجتماعی در وفاداری مشتریان کتابخانه" توسط مریم کشوری ارائه شد. وی در این مقاله به قابلیت های رسانه های اجتماعی در جذب مشتری و وفاداری آنها به کتابخانه ها پرداخت.
مقاله دوم این پنل توسط مائده وثیق زاده با عنوان "نقش رسانه های اجتماعی در ارتقاء سطح سواد سلامت جامعه" ارائه شد. وی در ابتدا به بیان مفاهیم سواد و انواع آنها پرداخت. سپس تاثیر سواد سلامت را در رشد سلامت جامعه بیان کرد. وی در پایان نتایج حاصل از کاربرد رسانه های اجتماعی در حوزه سلامت را بیان کرد.
آخرین مقاله ارائه شده در این همایش توسط رقیه قربانی با عنوان "بررسی تأثیر رسانههای اجتماعی بر میزان همکاریهای علمی میان کتابداران کتابخانههای علوم پزشکی شهرستان رشت" ارائه شد. وی در این مقاله به نقش عوامل مختلف در بکارگیری رسانه های اجتماعی در همکاری های علمی پرداخت.
پس از ارائه این مقاله پنل پرسش و پاسخ نیز برگزار شد که شرکت کنندگان و اعضای پنل سوالات و نظرات خود را در مورد سه مقاله ارائه شده در پنل سوم بیان کردند.
مراسم اختتامیه این همایش پس یک استراحت کوتاه با سخنرانی شاهبداغی آغاز شد و پس از پخش تیزر همایش با تقدیر از کمیته علمی همایش، حامیان مالی همایش، ارائه دهندگان مقاله و کادر اجرایی همایش به پایان رسید.
همایش «رسانه های اجتماعی و علوم کتابداری و اطلاع رسانی» روز سه شنبه 2 اسفند 1390 از ساعت 8 تا 17 در دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی برگزار شد.
گزارش: محمد ثابت نسب
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.