کد خبر: 26494
تاریخ انتشار: یکشنبه, 05 دی 1395 - 15:44

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

کتابخانه های عمومی

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در کرمان

توجه به سبک زندگی شهدا، یک ضرورت استراتژیک برای کشور است

منبع : لیزنا
علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با تشریح دیدگاه امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری درباره شهدا، به رمزگشایی از توجه ویژه این بزرگواران به شهدا و دیدار با خانواده معزز ایشان پرداخت.
توجه به سبک زندگی شهدا، یک ضرورت استراتژیک برای کشور است

به گزارش لیزنا، بر اساس اعلام  روابط عمومی نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، نشست معرفی کتاب «کریمانه» که به روایت حضور رهبر معظم انقلاب در منازل شهدا، در سفر سال 1384 ایشان به استان کرمان اختصاص دارد، شامگاه چهارشنبه، یکم دی‌ماه، با حضور علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، جمعی از مسئولان و خانواده شهدای استان کرمان، در سالن همایش‌های کانون پرورش فکری کودک و نوجوان این استان، برگزار شد.

علیرضا مختارپور در این مراسم با قدردانی از فعالیت‌های مجموعه جهادی صهبا در انتشار این اثر، به بیان نکاتی درباره فلسفه و دلیل نگاه ویژه حضرت امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری نسبت به شهدا و خانواده معزز ایشان پرداخت و گفت: آیا رفتاری که این بزرگواران از ابتدای انقلاب اسلامی تا امروز در قبال خانواده‌ شهدا و مقام شهدا داشته و دارند، تنها یک تجلیل، بزرگداشت، تکریم و قدردانی بوده یا حاکی از نکته‌ دیگری است؟

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به دیدگاه‌های معرفتی مقام معظم رهبری نسبت به این موضوع افزود: همه ملت‌ها و اقوام، کسانی را که برای حفظ سرزمین یا عقایدشان در پیکار یا مبارزه‌ای کشته می‌شوند، ارج می‌نهند، اما مفهوم شهید در مکتب اسلام و در جامعه‌ ما با این دیدگاه تفاوت دارد و به همین تناسب تجلیلی که ما از «شهید» داریم با آن دیدگاه کاملا متفاوت است.

وی درباره این تفاوت توضیح داد: تمام نکته در اینجاست که تعریفی که مکتب ما از انسان دارد، با تعریفی که در مکاتب و اندیشه‌های دیگر وجود دارد بکلی متفاوت است. انسان در مکتب اسلام به این دلیل خلق شده است که جانشین خدا باشد. خداگونه و خدانما باشد. خدا را نشان دهد و خلیفه‌ خدا در زمین و انسان کامل باشد.

مختارپور راه پیمودن این مسیر را «دین» دانست و گفت: انسان باید دیندار باشد. در تعریف دین و لوازم و نشانه‌ها و تقیدی که به دین داریم همواره گفته‌اند «ایمان به قلب و اقرار به لسان و عمل به ارکان». اما این ایمان مراتب بسیاری دارد. ایمان ضعیف، ایمان قوی، ایمان قوی‌تر و در این سه‌گانه‌ الزامات، در اقرار لسان شاید خیلی تفاوتی نباشد، اما هرچه مرحله‌ اول یعنی ایمان کامل‌تر باشد، تأثیر آن در نحوه‌ عمل، اثر عمل، جزای عمل و ثواب عمل بیشتر می‌شود.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، افزود: در دین راه‌های مختلفی برای تقویت ایمان ذکر شده؛ راه‌های زیادی که مربوط به عبادت و مناسک، مستحبات و نوافل می‌شود. موضوعی هم در دین ما به‌نام «عرفان اسلامی» وجود دارد که این عرفان اسلامی، بیشتر آن عرفانی است که در مکتب شیعه با آن روبه‌رو هستیم؛ عرفانی که دارای سلسله مراتب تصوفی نیست، آن آداب و رسوم را ندارد. در میان علمای شیعه افرادی مانند علامه طباطبایی، حضرت امام (ره) و دیگران تا معاصران در کنار اینکه تفسیر قرآن می‌کردند، عارفان کاملی نیز بودند.

وی با اشاره به شرحی از آیت‌الله جوادی آملی در کتاب «شمس‌الوحی تبریزی» درباره‌ استادشان علامه طباطبایی، به بیان نکاتی درباره چگونگی دست‌یابی به عرفان اسلامی پرداخت و گفت: حضرت آیت‌الله جوادی آملی در این کتاب می‌گویند «پویندگان راه خدا چهار گروه هستند». یک گروه سالک محض هستند. این سالکان محض بهره‌ای از جذْبه ندارند، یعنی به آنها عنایت خاص نشده است. تلاش می‌کنند، اما ممکن است حتی تا آخر عمر هم به آن مقامات نرسند یا ممکن هم هست برسند. آیت‌الله جوادی آملی به آیه‌ 5 سوره‌ حج اشاره می‌کنند این افراد در زمان مرگ متوجه می‌شوند از عمرشان بهره‌ای نبرده‌اند چرا که 50-70 سال از عمرشان را در این راه صرف کرده‌اند و در زمان سوال و جواب چیزی برای عرضه ندارند.


مختارپور در تشریح گروه‌های دیگر گفت: اما گروهی در مقابل این گروه، «مجذوب محض» هستند. خداوند به این افراد از ابتدای راه عنایت می‌کند؛ جذْبه‌ای به آن‌ها می‌دهد که تا آخر راه همراه‌شان است. گروه سوم «سالکان مجذوب» هستند. سالکان مجذوب کسانی‌اند که درس و تعلیم را شروع می‌کنند اما در میانه راه جرقه‌ای و شوقی ایجاد شده و آن‌ها را با خود به راه می‌برد.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور ادامه داد: گروه دیگری هم مجذوب سالک‌اند (برعکس گروه قبلی) در این گروه ابتدا جذبه‌ای ایجاد می‌شود، شوقی می‌آید و این‌ها را به راه می‌اندازد، اما ممکن است این جذبه در میان راه خاموش شود و این‌ها دیگر ادامه راه را با سختی طی کنند.

وی در ادامه درباره نسبت این مطالب با نگاه مقام معظم رهبری و حضرت امام خمینی (ره) راجع به شهدا، گفت: مقام معظم رهبری طی بیاناتی با اشاره به توصیه امام خمینی (ره) مبنی بر لزوم مطالعه وصیت‌نامه شهدا، فرمودند «… دیده‌ام که این وصیت‌نامه‌ها چطور حاکی از همان روح عرفان است. راهی را که یک عارف و سالک در طی سی یا چهل سال با ریاضت، عبادت، حضور، فراگیری از استادان و همچنین با گریه‌ها، تضرع‌ها و کارهای بزرگ طی می‌کند، یک جوان در طول 10 روز، 15 روز یا 20 روز در جبهه طی کرده است. یعنی از آن لحظه‌ای که این جوان با هر انگیزه‌ای (طبعاً با انگیزه‌ دینی همراه با حماسه‌ جوانی) به جبهه رفته و این حالت به تدریج در جبهه به حالت عزم، به فداکاری و گذشت مطلق از همه‌ هستی خود تبدیل شده و او خاطرات یا وصیت‌نامه‌ خود را نوشته تا لحظه‌ شهادت، این حالت لحظه به لحظه پرشورتر، این قُرب نزدیک‌تر و این سیر سریع‌تر شده است. به طوری که در وصیت‌نامه‌ای خواندم که شهید می‌گوید من بی‌قرارم، بی‌قرارم، آتشی در دل من است که مرا بی‌تاب کرده است، به هیچ چیز دیگر آرامش پیدا نمی‌کنم مگر به لقاء تو ای خدای عزیز».

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور، با اشاره به ادامه بیانات مقام معظم رهبری، ادامه داد: ایشان فرمودند: «این سخن یک جوان است، این همان چیزی است که یک سالک و یک عارف بعد از سال‌ها مجاهدت و سال‌ها ریاضت ممکن است به آن برسد، اما یک جوان نوخاسته در میدان نبرد و در میدان جهاد آن‌چنان مشمول تفضل الهی قرار می‌گیرد که این ره صدساله را یک‌شبه می‌پیماید. این احساس بی‌قراری و شوق از سوی پروردگار پاسخ مناسب می‌یابد، خودِ این شوق هم لطف خدا و جاذبه‌ حضرت حق متعال است و این شگفتی بزرگی است».

وی ادامه داد: مقام معظم رهبری همین نکته‌ را در سخنرانی دیگری تکرار می‌کنند و می‌فرمایند: «پیرمردهای ما و اساتید سلوک و عرفان ما 30-50 سال زحمت کشیدند، ریاضت کشیدند و عبادت کردند تا در آخر عمرشان آن حالت فنا در آنها به وجود آمد و وجه‌الله را رؤیت کردند و توانستند لقاءالله را کسب کنند. یکی از عرفای معروف اسلام را که اسم نمی‌آورند ( ایشان از علمای بزرگی بود که من زیارتش کرده بودم) در چند سال آخر زندگیش تنها در نجف زندگی می‌کرد. آقازاده‌اش که در تهران بود به من گفت ایشان از نجف به من نوشته آن چیزی که سال‌های متمادی در انتظارش بودم همین روزها خدا نصیبم کرد و آن را به دست آوردم. بعد از 40-50 سال ریاضت کردن، گناه نکردن، عبادت کردن، مستحبات را انجام دادن، روزه گرفتن، سختی‌ها را تحمل کردن، گرسنگی و فقر نجف را به جان خریدن، از عناوین و القاب و ریاست‌ها کناره‌گرفتن، و به این‌ها چشم ندوختن، زندگی را زاهدانه گذراندن و با توجه دائم به خدا، این حالت در او پیدا شده. اما من می‌دیدم یک جوان 18، 19، 20 ساله که نه ریاضت آنچنانی کشیده، نه 50 سال عمرش را صرف این کار کرده، نه استاد دیده فقط از جانش گذشته خدای متعال این موهبت معنوی را در ظرف و کیسه‌ او گذاشته و این جوان نورانی طوری حرف می‌زند که آخوند ملا حسین‌قلی همدانی حرف می‌زده. مرحوم حاج میرزا علی‌آقای قاضی حرف می‌زده، مرحوم آقا میرزا جوادآقای ملکی حرف می‌زده».

مختارپور در ادامه به بیاناتی از امام خمینی (ره) اشاره کرد و گفت: حضرت امام(ره) که قافله‌سالار این کاروان بودند، جمله‌ای بسیار عجیب در این زمینه مطرح کرده‌اند؛ ایشان فرموده‌اند «افتخار و آفرین بر شهدا که در هنگامه‌ نبرد رشته‌ تعلقات را بریدند و عقال تمنیات دنیا را از پای حقیقت علم برگرفتند و یکی چون من (این صحبت امام است) عمری در ظلمات حصار و حجاب‌ها مانده و دیگری در اولِ شب یلدای زندگی سینه‌ سیاه هوس‌ها را دریده و با سپیده‌ سحر عشق عقد وصال و شهادت بسته است و حال منِ غافل که هنوز از کتم عدم‌ها به وجود نیامده‌ام چگونه از وصف قافله‌سالاران وجود وصف کنم».

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور تأکید کرد: دقت فرمودید که حضرت امام به شهدا می‌گوید آنان به عرصه‌ وجود آمدند ما هنوز در عدم هستیم و جای دیگر همین تعبیر را بکار می‌برند و می‌فرمایند: «شهید سالکی است که با تقدیم جان خود این حجاب را می‌زداید، به مقام کمال انسانی (همان که عرض کردم هدف رهبر از تعریف انسان کامل بود و هدف است) و فنای فی‌الله می‌رسد؛ چنان که بنا بر روایتی از اصول کافی هفت خصلت برای شهید شمرده شده، آخرین آنها این است که شهید نظر می‌کند به وجه‌الله».

وی افزود: مقام معظم رهبری به صفت آخر از این هفت خصلت در سخنرانی‌های مختلف اشاره کردند. این که می‌گویند با اولین قطره‌ خون تمام گناهانش آمرزیده می‌شود؛ بلافاصله بهشتیان به او خوش‌آمد می‌گویند؛ از لباس‌های بهشت بر او می‌پوشانند؛ نگهبانان بهشت با بوهای خوش به استقبال او می‌آیند؛ جایگاه خودشان و مقام اعلای خودشان را می‌بینند؛ به روح شهید گفته می‌شود به بهشت نظر کن و هرجا را می‌خواهی برای خودت انتخاب کن و آخرینش این است که به وجه‌الله نگاه می‌کند و از هر رنجی می‌رهد.

مختارپور با اشاره به استخراج 13 ویژگی شهدا، در سخنرانی‌ها و بیانات مقام معظم رهبری طی این سال‌ها، گفت: «دل بریدن از عواطف و خواسته‌های شخصی»، «اخلاص، ایمان، قدرت معنوی تقوا»، «آرمان‌گرایی براساس جهان‌بینی الهی»، «عبادت، تدین، انس با قرآن و نماز»، «ارادت و پیروی نسبت به ائمه‌ی اطهار(علیهم‌السلام)»، «تعقل و منطق و استدلال نه احساس و هیجان صرف»، «انجام وظیفه و تکلیف نه شهرت‌طلبی»؛ « بصیرت قدرت و تشخیص دقیق»، «ترجیح ‌مصلحت کشور و دین بر مصلحت شخصی»، «عدم هراس از مرگ»، «بی‌ادعایی و طلب‌کار نبودن از انقلاب»، «ایستادگی در برابر دشمن» این ویژگی‌های هستند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره وظایف و تکالیفی که مقام معظم رهبری برای ما نسبت به شهدا و خانواده‌ شهدا قائل هستند، نیز گفت: در بیانات ایشان «تکریم» اولین وظیفه و حداقل وظیفه است. همچنین به دلیل داشتن ایثار شهیدان در مقابل دشمنی‌های دشمنان، استکبارستیزی، باید بدانیم چه اتفاقی افتاده. عمل به درس شهیدان و پیام آنان، بصیرت، عدم تسلیم، و عدم سازشکاری را برای ما به ارمغان می‌آورد.

وی افزود: الگوگیری از شهیدان، زنده‌ نگاه داشتن نام و یاد شهدا، ترویج سبک زندگی شهدا و الگوسازی برای نسل جوان از دیگرمحورهای مورد تأکید مقام معظم رهبری است. ضمن اینکه حرکت در مسیر زندگی شهدا در گرو عمل کردن به آن است.

مختارپور تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب همانطور که خودشان تصریح کردند، معتقدند که شهید، یاد شهید، نام شهید و خانواده‌ شهید چیزی است که نظام اسلام و مکتب اسلامی بر آن استوار است. رهبری می‌گویند من به دیدار خانواده‌ شهدا می‌روم تا فیض پیدا کنم، روحیه بگیرم و قدرت پیدا کنم. برای همین است که ایشان عینِ این تعبیر را دارند که توجه به شهدا، خانواده‌ شهدا و سبک زندگی شهدا یک «ضرورتِ استراتژیک» برای کشور است.
دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور درباره اهمیت و جایگاه خون شهدا در جامعه امروز گفت: توطئه هایی که در اول انقلاب، بعد از پیروزی، دوران دفاع مقدس و بعد از آن تا کنون توسط دشمنان صورت گرفته، حقانیت جمهوری اسلامی را اثبات کرده است.  چرا که این انقلاب به برکت خون شهدا و وجود رهبری که خود را مدیون، وامدار خانواده شهدا می‌داند، مصون مانده است.

وی افزود: قدرتِ خون شهید، سبک زندگی شهید و رهبران و مسئولان معتقد به این مسیر، مثل حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری، جریان نابِ شهادت و نظام را حفظ خواهند کرد و هر فردی که به هر دلیلی یا به اشتباه، وارد این جریان شده، یا ابتدا درست وارد شده، اما بعد از مسیر منحرف شده را تصفیه خواهند کرد. بی‌شک کسانی که معتقدند از شهید فقط باید نام یا اسم خیابانی بماند کنار خواهند رفت.
مختارپور درباره مقام شهدا نزد حضرت امام خمینی (ره) نیز گفت: ایشان جمله‌ای دارند که می‌فرماید « 40 یا 50 سال عبادت کردیم، چند شب وصیت‌نامه‌ شهدا را بخوانیم.» این را حضرت امام می‌گوید. امامی که شرح متون عرفانی، شرح دعای سحر و آن مسائل را در علم، فلسفه، فقه و عرفان دارد، نسبت به شهدا اینطور ابراز ارادت می‌کند.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور با تأکید بر دریافت پیام زندگی شهدا عنوان کرد: توجه مقام معظم رهبری به مقام شهید، به خانواده‌ شهدا و کارهایی که امثال جوانان ایمانی (در موسسه جهادی صهبا) انجام دادند، باید الگو و سرمشق جوانان در دیگر مؤسسات قرار گیرد. این است که ما نیاز به پیام شهید، زندگی شهید و سبک زندگی شهید داریم. برای آنکه نظام‌مان را مستحکم، مقاوم، دقیق و مستقیم در صراط اسلام ناب حفظ کنیم، باید از این خانواده‌ها، از این شهدا درس بگیریم و درس این‌ها را سرمشق خود قرار دهیم.

خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: