داخلی
»مطالب کتابداری
»گفتگو
کاهش میزان مراجعه به کتابهای چاپی در هر سال
دکتر فرزین ذکایی آشتیانی رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی امیرکبیر درگفت و گو با خبرنگار لیزنا بیان داشت: کتابخانه مرکزی این دانشگاه عمدتا کتابهای فنی و پایان نامه های فنی مهندسی را برای مطالعه اساتید و دانشجویان تهیه می کند که البته در کنار کتابخانه مرکزی دانشجویان می توانند از کتابخانه علوم پایه و معارف هم استفاده کنند.
وی با بیان این که بالغ بر 90 درصد مطالعات دانشجویان در زمینه فنی و مهندسی است، افزود: کتابخانه مرکزی این دانشگاه مخزن کتابهای فارسی و انگلیسی برای بهره مندی دانشجویان و اساتید است که در زمان امتحانات و کنکور میزان مراجعات به آن افزایش می یابد.
ذکایی در خصوص مطالعات آزاد دانشجویان اذعان داشت: در کتابخانه معارف که غیرعلمی است نزدیک به 30 هزار کتاب در زمینه های مختلف داریم و دانشجویان برای مطالعات آزاد خود از این کتابخانه استفاده می کنند.
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر با اشاره به این که این دانشگاه مطالعات آزاد را پوشش میدهد، تصریح کرد: ما جزو معدود دانشگاههایی هستیم که سالن مطالعه کتابخانه در آن تا 10 شب باز بوده تا دانشجویان و اساتید بتوانند از امکانات موجود استفاده کنند، باید گفت در ایام تابستان نیز سالن مطالعه دانشگاه همچنان باز است.
ذکایی به فضای مجازی و کاهش میزان مراجعات به کتابهای چاپی اشاره کرد و گفت: در کتابخانه دانشگاه بخشی به نام دیجیتال داریم که دانشجو می تواند کتاب مورد نظر خود را صفحه به صفحه ورق زده و یا دانلود کند، نگاه به آمار نشان می دهد وجود شبکه های اجتماعی و اینترنت میزان دسترسی به خیلی از منابع را بصورت دیجیتال تسهیل نموده و افراد کمتر به منابع چاپی برای مطالعات خود روی می آورند.
به گفته وی وجود اینترنت و شبکه های مختلف اجتماعی در کنار مزایای مثبتی که دارد می تواند نقطه ضعفی برای مطاله افراد نیز محسوب شود این که افراد به راحتی منابع را از اینترنت دانلود می کنند و کمتر کسی تمایل دارد به منابع چاپی مراجعه کند و از آن بهره مند شود.
استاد دانشگاه صنعتی امیرکبیر با تاکید براین که در کنار مطالعات تخصصی باید به مطالعات غیر تخصصی هم توجه شود، اذعان داشت: همواره باید در کنار مطالعات تخصصی به مطالعه ادبیات، تاریخ و سایر رشته ها نیز اهمیت دهیم و شاید وجود فضای مجازی صدمه و تهدیدی برای اینگونه مطالعات باشد این که افراد به جای این که کتابی در دست داشته و اوقات فراغت خود را بگذرانند همه موبایل در دست مشغول بازی هستند.
وی فضای کتابخانه دانشگاه صنعتی امیرکبیر را از هر نظر برای مطالعه مناسب دانست و بیان کرد: علاوه بر بخش فنی و مهندسی قسمتی را به پایان نامه ها اختصاص دادیم تا صرفا برای مطالعه در محل باشد و امکان کپی وجود نداشته باشد و علاوه بر آن سالنی برای روزنامه، مجلات و نشریات روز ایجاد کردیم تا افراد بتوانند از مسائل فرهنگی و اجتماعی جامعه آگاه باشند.
رییس کتابخانه مرکزی دانشگاه صنعتی امیر کبیر در پایان یاد آور شد: بسیاری از مواردی که افراد به دنبال آن هستند در کتاب موجود است چون تجربه شده و با مطالعه می توان به آن دسترسی پیدا کرد.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.