کد خبر: 39774
تاریخ انتشار: شنبه, 11 خرداد 1398 - 13:51

داخلی

»

مطالب کتابداری

»

اخبار کتابخانه ملی

عضویت یکی از اعضای هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در کارگروه‌های ایفلا

منبع : روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران
سعیده اکبری‌ داریان برای دومین دوره متوالی به عنوان عضو «گروه بررسی مدل‌های مفهومی کتابشناختی ایفلا» و «کمیته دائمی یونی مارک» منصوب شد.
عضویت یکی از اعضای هیات علمی سازمان اسناد و کتابخانه ملی در کارگروه‌های ایفلا

به گزارش لیزنا ، سعیده اکبری‌ داریان علاوه بر عضویت در «گروه بررسی مدل های مفهومی کتابشناختی ایفلا» و «کمیته دائمی یونی مارک»، همچنین «کمیته دائمی انتخابات و کاندیدهای ایفلا» با عضویت وی به مدت چهار سال (آگوست ۲۰۱۹- آگوست ۲۰۲۳) در گروه بررسی ISBD نیز موافقت کرد.

عضویت اکبری داریان در «گروه بررسی مدل‌های مفهومی کتابشناختی ایفلا» و «کمیته دائمی یونی مارک» برای دوره مرداد ماه سال 1398 تا مرداد سال 1400 (آگوست ۲۰۱۹-آگوست ۲۰۲۱) تایید شده است.

«مارک» درواقع استاندارد بین‌المللی رقمی برای ذخیره انواع مواد کتابخانه‌ای و آرشیوی است و دو نوع مارک در دنیا وجود دارد یونی‌مارک (مارک جهانی) و مارک 21 که مارک ایران بر اساس یونی‌مارک تدوین شده است.

«كميته دائمي يوني‌مارك» در سال 1991 تشكيل شد، هدف اصلي اين كميته كنترل فرمت يونی‌مارك مطابق با اصول كنترل كتابشناختي جهاني است.

«کميته مارك ايران» در سال 1377 يعني هفت سال پس از كميته دائمي يوني‌مارك در كتابخانه ملي تشكيل شد و فعاليت‌هاي اين كميته منجر به پياده‌سازي مارك ايران در رسا در سال 1385 شد كه تاكنون بخش مهمي از نيازهاي ذخيره‌ سازي اطلاعات را در كتابخانه ملي و حتي آرشيو ملي برآورده كرده است.

«گروه بررسی مدل های مفهومی کتابشناختی ایفلا» مسئولیت نگهداری و توسعه این مدل های مفهومی ایفلا را برعهده دارد. این گروه زیر نظر «کمیته استانداردهای ایفلا» فعالیت می کند.

این مدل ها عبارت اند از «ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی (FRBR) در ۱۹۹۸، ملزومات کارکردی داده های مستند (FRAD) در ۲۰۰۹، ملزومات کارکردی داده های مستند موضوعی (FRSAD) در ۲۰۱۰ ، «ملزومات کارکردی پیشینه های کتابشناختی- شی گرا (FRBRoo) در ۲۰۱۶ ، پرس‌‌اُاُ (PRESSoo) در ۲۰۱۶ و مدل مرجع کتابخانه ای ایفلا (LRM) در ۲۰۱۷.

گروه بررسی ISBD ‌مسئولیت نگهداری استاندارد بین المللی توصیف کتابشناختی (ISBD) را برعهده دارد که استاندارد پایه در ارتقای کنترل کتابشناختی جهانی محسوب می شود و تاریخچه این استاندارد به ۱۹۶۹ برمی‌گردد.

هدف اصلی ISBD یکدستی داده‌ها در زمان اشتراک اطلاعات کتابشناختی است که پیشکسوتان کتابداری در کتابخانه ملی ایران و پایه گذار اجرای این استاندارد افرادی از جمله مرحوم پوری سلطانی، زهره علوی، ماندانا صدیق بهزادی، زهرا شادمان هستند.

هم اکنون نیز قواعد این استاندارد در زمان ذخیره سازی اطلاعات در محیط مارک ایران به کار می رود. آخرین ویرایش این استاندارد مربوط به سال ۲۰۱۱ است.

از ابتدای تشکیل کمیته دائمی یونی مارک و گروه های بررسی مذکور تاکنون عضو ایرانی در این کمیته ها فعالیت نکرده است.

سازمان اسناد وکتابخانه ملی ایران با مشارکت در سیاستگذاری ها و تدوین استانداردهای جهانی حوزه سازماندهی منابع توانسته است بیش از پیش در راستای اهداف اساسنامه سازمان اسناد و کتابخانه ملی حرکت کند.

 

کتابدار نهادی
|
Iran
|
1398/03/18 - 13:21
2
4
چه خوب/ از نهاد کتابخانه های عمومی یکی از همکاران نهادی عضو کمیته کتابخانههای عمومی هستند ولی دریغ از یک گزارش و ارائه ، تا در جریان قرار بگیریم که چه اتفاقی می افتد. فقط یکی دو بار خود ایشان رفتند مقاله ارائه دادند و بازهم دریغ از اینکه متن مقاله را جایی منتشر کنند
پاسخ ها
مسئول کتابخانه
| Iran |
1398/03/20 - 14:03
چرا متن مقالات را در سایت نهاد قرار نمی دهند؟ مگر وابستگی سازمانی ایشان نهاد کتابخانه های عمومی نیست ؟
کتابدار نهادی ۲
| Iran |
1398/03/18 - 18:44
لطفاً براساس اطلاعات نادرستتان قضاوت نکنید.
متن مقالات که در سایت ایفلا هست می توانید بخوانید.
درباره گزارش فعالیتها هم، زمینه‌سازی حضور رییس کمیته ک.ع. ایفلا در ایران، استفاده از آخرین دستاوردها و مصوبات کمیته ک.ع. ایفلا در تدوین اسناد و منابع نهادی، ارتباط با کتابداران علاقمند و رفع ابهامات ایشان از جمله این دستاوردهاست.
خواهشمند است جهت تسهیل ارتباط خود با لیزنا، در هنگام ارسال پیام نکات ذیل را در نظر داشته باشید:
۱. از توهین به افراد، قومیت‌ها و نژاد‌ها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهام‌زنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیام‌ها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمان‌ها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.
نام:
ایمیل:
* نظر: