داخلی
»مطالب کتابداری
»کتابخانه های عمومی
تغییر نگرش مردم و مسئولان شهرستان قشم به موضوع کتاب و کتابخوانی
به گزارش ، شهرستان قشم شامل جزیره های قشم، هرمز، هنگام و لارک با حدود ۱۵۰ هزار نفر جمعیت در جنوب استان هرمزگان واقع است. این شهرستان با داشتن هشت باب کتابخانه عمومی، با همت کتابداران خود طی سالهای اخیر، موفق به اجرای فعالیتهایی موثر در حوزه کتابخوانی شدهاند که این اقدامات نگاه ساکنین و مسئولان منطقه را به «کتاب» متحول کرده است.
امینه دریانورد، از فعالان حوزه کتابخوانی و رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم که فعالیتهای او طی سالهای اخیر، در مراسم روز بزرگداشت کتاب، کتابخوانی و کتابدار، مورد تقدیر نهاد کتابخانههای عمومی کشور قرار گرفت، درباره برخی از فعالیتهای خود در این شهرستان گفت: از سال ۱۳۷۹ در کتابخانه علی بن ابی طالب شهر درگهان که به نوعی به دست خودمان راهاندازی شد، فعالیت خودم را به عنوان کتابدار آغاز کردم که در ادامه در سال ۱۳۸۳ جذب نهاد کتابخانههای عمومی کشور شدم.
وی با اشاره به انتصاب خود به عنوان رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم در سال ۱۳۹۲ گفت: همواره در طول فعالیت در کتابخانه، طرحها و برنامههای بسیاری در ذهن داشتم که البته امکان اجرایی شدن آنها فراهم نبود، اما از سال ۹۲ این امکان در اختیار من قرار گرفت که خوشبختانه اجرایی شدن آنها تأثیرات خوبی در فضای کتابخوانی شهرستان ایجاد کرد.
رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم، افزود: یکی از مهمترین رویکردهای ما در شهرستان قشم، این بود که کتابداران در کتابخانهها منتظر آمدن مردم نباشند و خودشان بیرون از کتابخانه به دنبال مردم و علاقهمندان بروند. بر این اساس ارتباط خوبی با مدارس و کانون پرورش فکری و معاونت فرهنگی منطقه آزاد قشم برقرار کردیم و حضور کتابداران ما در ۲۴ مدرسه شهر قشم به قدری مورد استقبال قرار گرفت که زمانی مجزا به فعالیتهای کتابداران در مدارس با عنوان «زنگ کتابخوانی» اختصاص یافت.
امینه دریانورد رییس اداره ویژه کتابخانه های عمومی شهرستان قشم:
- نهاد کتابخانه ها، نگرش مردم به کتاب را متحول کرده است.
- منتظر آمدن مردم به کتابخانه نشدیم.
- مردم را با کتاب آشتی دادهایم.
- آمار امانت کتاب درگهان از ۲۳۰ به ۳۰۰۰ کتاب در ماه رسیده است.
دریانود با اشاره به چالشها و نگرانیهای پیش رو در آغاز این اقدامات، گفت: وقتی تصمیم گرفتیم که به مدارس برویم و بازتعریفی از کتاب و کتابخوانی به دانشآموزان ارائه کنیم، همواره این نگرانی را داشتیم که با مخالفت و یا مقاومت مسئولان مدرسه روبهرو شویم، چرا که طبیعتا این کار به اختصاص بخشی از زمان کلاسها نیاز داشت، اما خوشبختانه این کار به قدری با استقبال مسئولان روبهرو شد که داوطلبانه ساعتی را برای فعالیتهای ترویجی کتابداران اختصاص دادند.
وی ادامه داد: خوشبختانه انجام این فعالیتها پس از مدتی نتیجه خود را نشان داد و دیگر مانند روزهای اول لازم نبود که بانوان کتابدار ما، کارتنهای سنگین کتاب را به مدارس ببرند و کتابها را به بچهها معرفی کنند و به امانت دهند؛ چرا که پس از مدتی شرایط به گونهای شد که دانشآموزان پس از تعطیلی مدارس برای امانت بردن کتابها به کتابخانهها میآیند؛ تا حدی که ما در ارائه کتاب به آنها با مشکل مواجه میشویم.
رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم، با اشاره به استقبال گسترده از کتابخانههای عمومی شهرستان طی سالهای اخیر، گفت: به عنوان مثال پیش از این اقدامات میزان امانت ماهانه در کتابخانه شهر درگهان به ۲۳۰ کتاب در ماه میرسید که آخرین آمارهای ما از این کتابخانه، امانت بیش از سه هزار کتاب در ماه را نشان میدهد. همچنین جالب توجه است که کتابخانه عمومی اندیشه که حدود هشت ماه از افتتاح آن میگذرد، تا امروز موفق به جذب بیش از ۳۶۰۰ عضو شده است.
دریانورد افزود: در سال ۹۲ قشم دارای پنج کتابخانه در شهر قشم، درگهان، سلخ، دولاب و هرمز بود که کتابخانه دولاب سالها تعطیل و کتابخانه درگهان در آستانه تعطیلی بود که تلاشهای صورت گرفته و مساعدت دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور، کتابخانههای دولاب و درگهان با تجهیز و جذب نیروی انسانی، احیا و مجددا راهاندازی شد و هم اکنون تعداد کتابخانههای عمومی این شهرستان به هشت باب افزایش یافته و انءشالله تا پایان ماه جاری نیز چهار کتابخانه دیگر به جمع کتابخانههای این شهرستان افزوده خواهد شد.
وی درباره چهار کتابخانههای در حال آمادهسازی برای افتتاح در این شهرستان، گفت: از آنجا که من از بومیان قشم و شهر درگهان هستم، از نزدیک شاهد کمبودهای فرهنگی در این شهرهای قشم و درگهان بودم. به همین دلیل همواره به این فکر میکردم که اوضاع روستاهای دوردست در شهرستان قشم به چه صورت است. وقتی برای اولین بار با جمعآوری کتابهای کودک به این مناطق مراجعه کردم، با کودکانی مواجه شدم که در زندگی خود به جز کتابهای درسی هیچ کتاب دیگری ندیده بودند و از این موضوع بسیار متأثر شدم.
رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم، افزود: بر این اساس تصمیم گرفتم تا به صورت مستمر به این مناطق بروم و ضمن بردن کتاب برای کودکان این روستاها، با اعضای شورای روستاها و دهیاران نیز درباره راهاندازی کتابخانه در این روستاها صحبت کنم. هرچند در این مسیر با مقاومت و حتی مخالفت آنها روبه رو شدم، اما با پیگیری این موضوع و استفاده از ظرفیت خیرین، توانستم مقدمات راهاندازی چند کتابخانه را در این روستاها فراهم کنم.
دریانورد با اشاره به استقبال روستاییان از طرحهای فرهنگی و فعالیتهای ترویجی اجرا شده در روستاها، گفت: بسیار جالب است که همان اعضای شورای روستا و دهیارانی که ابتدا مخالف انجام این اقدامات و راهاندازی کتابخانه بودند، با دیدن تأثیرات این فعالیتهای فرهنگی، به صورت مکرر پیگیر اجرای این طرحها در روستای خود هستند و همگی انتظار دارند که رسیدگی به روستای خود را در اولویت کارمان قرار دهیم که این موضوع باعث ایجاد انتظارات و همچنین دردسرهای بسیاری برای ما شده که البته من به آنها «دردسرهای شیرین» میگویم.
رئیس اداره ویژه کتابخانههای عمومی شهرستان قشم، تصریح کرد: خوشبختانه مجموعه اقدامات صورت گرفته در این شهرستان که با حمایتهای دبیرکل محترم نهاد کتابخانههای عمومی کشور صورت گرفت، باعث ایجاد تحولی مثبت در نگرش مردم این شهرستان به حوزه کتاب و کتابخوانی و همچنین کتابخانههای عمومی شده است.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.