داخلی
»مطالب کتابداری
»اخبار کتابخانه ملی
نصب سردیس بیبی مریم بختیاری در تالار زنان کتابخانه ملی ایران
به گزارش لیزنا بر اساس اعلام روابط عمومی سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، بیبی مریم از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود و به طرفداری از حقوق زنان برخاست. وی یکی از مشوقان اصلی سردار اسعد بختیاری برای فتح تهران محسوب میشد و همواره، به عنوان یکی از شخصیتهای ضداستعماری و استبدادی عصر قاجار مطرح بوده است.در متون تاریخ معاصر ایران هم آمده است که منزل بی بی بختیاری مأمن و پناهگاه بسیاری از آزادیخواهان عصر مشروطه بود.
بیبی مریم از زنان باسواد و روشنفکر عصر خود بود و به طرفداری از حقوق زنان برخاست. وی فنون اردوکشی نظامی و لشکر داری را از پدر و برادرانش آموخت و به در جنگ جهانی اول به کار بست. بیبی مریم از سرمایه مادی و معنوی خانواده خود برای تشکیل یک هنگ ملی برای مبارزه با اشغالگران روس و انگلیس در جنگ جهانی اول استفاده کرد.
وی یکی از مشوقین اصلی سردار اسعد بختیاری برای فتح تهران محسوب میشد و طی نامهها و تلگرافهای مختلف بین سران ایل و سخنرانیهای مهیج و گیرا، افراد ایل را جهت مبارزه با استبداد صغیر (استبداد محمدعلی شاهی) آماده میکرد و همواره، به عنوان یکی از شخصیتهای ضداستعماری و استبدادی عصر قاجار مطرح بوده است.
بیبی مریم بختیاری، قبل از فتح تهران، مخفیانه با عدهای سوار وارد تهران شده و در خانه پدری حسین ثقفی منزل کرد. به مجرد حمله سردار اسعد به تهران، پشت بام خانه را - که مشرف به میدان بهارستان بود - سنگربندی کرد و با عدهای سوار بختیاری، از پشت سر با قزاقها مشغول جنگ شد. او شخصاً تفنگ به دست گرفت و با قزاقان جنگید. نقش او در فتح تهران، میزان محبوبیتش را در ایل افزایش داد و طرفداران بسیاری یافت، به طوری که به لقب سرداری مفتخر شد.
در متون تاریخ معاصر ایران آمده است که منزل بی بی بختیاری مأمن و پناهگاه بسیاری از آزادیخواهان عصر مشروطه بود؛ به طوری که هنگام فتح اصفهان توسط روسها (در جنگ جهانی اول)؛ فن کاردف، شارژ دافر سابق آلمان، به خانه سردار مریم بختیاری پناه برد و مدت سه ماه و نیم در پناه او بود، تا اینکه پس از شکست بختیاریها از روسها و کشته شدن ۵۸ نفر راهی کرمانشاه شد و از آنجا به برلن رفت.
به پاس قدردانی از رشادتهای این زن بختیاری و فعالیتهای او در دفاع از حقوق زنان در عصر مشروطه و در برابر اشغالگران روس و انگلیس در جنگ جهانی اول، سردیس او در تالار زنان کتابخانه نصب میشود.
آیین بزرگداشت «بیبی مریم بختیاری» و رونمایی کتاب «بی بی مریم بختیاری سردار آزادگی در تاریخ معاصر» نوشته پریچهر سلطانی، سهشنبه 19 تیر ساعت 14 تا 16، باحضور «اشرف بروجردی» در تالار فرهنگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار میشود.
سردار مریم بختیاری، در سال ۱۳۱۶ خورشیدی، سه سال پس از اعدام علیمردان خان در اصفهان درگذشت و در تکیه بختیاریهای تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.
۱. از توهین به افراد، قومیتها و نژادها خودداری کرده و از تمسخر دیگران بپرهیزید و از اتهامزنی به دیگران خودداری نمائید.
۲.از آنجا که پیامها با نام شما منتشر خواهد شد، بهتر است با ارسال نام واقعی و ایمیل خود لیزنا را در شکل دهی بهتر بحث یاری نمایید.
۳. از به کار بردن نام افراد (حقیقی یا حقوقی)، سازمانها، نهادهای عمومی و خصوصی خودداری فرمائید.
۴. از ارسال پیام های تکراری که دیگر مخاطبان آن را ارسال کرده اند خودداری نمائید.
۵. حتی الامکان از ارسال مطالب با زبانی غیر از فارسی خودداری نمائید.